Egy napja nem találják Suhajda Szilárdot az Everesten

Utoljára magyar idő szerint szerda délelőtt, 8700 méteres magasságból jelentkezett be a Mount Everest csúcsát tiszta mászással megcélzó hegymászó, Suhajda Szilárd. Akkor azt mondta, hogy 3-4 órányira volt a csúcstól. Azóta viszont nem adott hírt magáról, nem lehet tudni, hol tartózkodik.

Pintér László hegymászó, szakújságíró néhány órája azt írta, ez önmagában még nem kuriózum és Suhajdától egyelőre segélyhívó jel sem érkezett.

A szakújságíró röviden összefoglalta mit lehet tudni eddig a magyar hegymászó csúcstámadásáról. Azt írta, hogy Suhajda Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.

„Ez önmagában nem feltétlenül kuriózum- hangsúlyozta Pintér László- A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján.

Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről.

Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk és találgatni sem szeretnénk.”

Megjegyezte hogy Suhajda Szilárd az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton. Ennek ellenére bízunak benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér.

a

„Megkértünk Szilárd ügynökségétől két serpát, hogy menjenek fel elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni. Ez nem mentőakció. Párhuzamosan több ügynökséggel felvettük a kapcsolatot, hogy ki az, akire még esetleg információszerzés vagy akár segítség kapcsán számítani lehet. Nagy köszönet a csúcsot május 14-én elérő Márton Peter Pricenak, akinek talán a legértékesebb kontaktot köszönhetjük. Vannak még vezetős partik, akik most vannak csúcstámadásban, és felajánlották segítségüket, amennyiben találkoznak Szilárddal és szüksége lenne rá.

Egyelőre várjuk a reggelt, és várjuk a remélhetőleg pozitív híreket”

-zárta bejegyzését Pintér László.

Előző sztori

Négy banknál lesznek igényelhetőek az új, kedvezményes diákhitelek

Következő sztori

Van ennél lejebb is?