Közélet

Azbej Tristan: a szentatya magyarországi látogatásának egyik vezérfonala a békepártiság volt

Azbej Tristan: a szentatya magyarországi látogatásának egyik vezérfonala a békepártiság volt

2023. május 2., kedd
Azbej Tristan: a szentatya magyarországi látogatásának egyik vezérfonala a békepártiság volt

Ferenc pápa magyarországi látogatása alatt külön kiemelte azt a segítséget, amelyet a kormány az üldözött keresztények megsegítésére nyújt szerte a világban - mondta Azbej Tristan kedden az M1 aktuális csatornán.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a műsorban elmondta, a szentatya magyarországi látogatásának egyik vezérfonala a békepártiság volt, s Ferenc pápa úgy fogalmazott, egy olyan világra van szükség, amelyben a bölcsők sokasodnak, nem pedig a sírok.

Az államtitkár szerint a pápa "nagyon szépen és nagyon bölcsen" ragadta meg a nemzetközi helyzet lényegét, amikor azt mondta, hogy azoknak a kórusa, akik a békéről álmodnak, egyre halkul, miközben a háború szólistáinak hangja erősödik.

Ez egy tűpontos helyzetértékelés; valóban, akik a háborús eszkalációt szorgalmazzák, akik a fegyverszállításban és hasonló háborús szólamokban látják a jövőt, azoknak a hangja egyre hangosabb, viszont szólistákról van szó. A világ nagyobbik része a béketáborhoz tartozik"

- fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy Európában Magyarország és a Vatikán azonos álláspontot képvisel.

Azbej Tristan kérdésre elmondta azt is, hogy a Hungary Helps program több mint 50 országban nyújtott támogatást, amelyek közül kiemelkedik Szíria és Libanon. Szíriában a keresztényeket egyszerre sújtotta a polgárháború, az Iszlám Állam és más terrorszervezetek keresztényellenes fellépése és a nemrégiben történt földrengés.

Magyarország 2016 óta segíti a helyi keresztényeket: hozzájárult otthonok, árvaházak, iskolák, szociális intézmények újjáépítéséhez. Az államtitkár kiemelte Homsz városát, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hozzájárulásával 200 otthont építettek újra.

Hozzátette: Libanonban nagyon súlyos gazdasági és migrációs válság fenyeget, ezért a keresztények elmenekülnek az országból. Itt a kormány a keresztény kulturális örökség megőrzését támogatja, ami több mint 60 templom felújítását, újjáépítését jelenti, és a bejrúti kikötői robbanás utáni rekonstrukciót is segíti.

A tervekről Azbej Tristan azt közölte, folytatni fogják a kulturális örökség megőrzését, hiszen ha a helyi keresztények gyökerei eltűnnek, akkor a közösség is megszűnik. További segítségre van szükség a Törökországot és Szíriát is érintő földrengés után, hiszen - Szíriában - a keresztény egyházak segítik az embereket.

Mint mondta, a "véres keresztényüldözés" fő helyszíne jelenleg Afrika Szaharától délre fekvő része, ezért ezekben a régiókban a kormány növeli azokat a támogatásait, amelyek a helyi keresztény közösségek megőrzéséhez szükségesek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.