Baleset

Szlovákiai buszbaleset: két sérült is mélyaltatásban van

Szlovákiai buszbaleset: két sérült is mélyaltatásban van

2023. május 15., hétfő
Szlovákiai buszbaleset: két sérült is mélyaltatásban van

Súlyos baleset történt a D2-es autópályán a szlovákiai Malacka felé: egy magyar autóbusz és egy kamion karamboloztak. A helyszínelés jelenleg is zajlik, az eddigi információk alapján 59 sérültje és egy halottja van a balesetnek.

A balesetről Menczer Tamás külügyi államtitkár számolt be közösségi oldalán. Mint írja, a mentés zajlik, kollégáik a helyszínen vannak.

A baleset nem sokkal 11 óra előtt Kúty irányába Pozsonyzávod közelében, a závodi pihenőállomásnál történt a D2-es autópályán. a Ma7 azt írja, az autóbusz egy kamionnal ütközött. A helyszínen jelenleg is 28 malackai és pozsonyi tűzoltó tartózkodik, a sérültek menti ki és elsősegélyt nyújt a számukra.

A műszaki mentést nehezíti, hogy a busz fele az ütközés következtében beszorult a kamionba.

A rendőrség a 2-es régi úton Malacka irányába terelte a forgalmat, közlésük szerint az autópálya érintett szakaszát hosszú ideig lezárják a kialakult helyzet miatt. A rendőrség azt ajánlja a sofőröknek, hogy a D2-es autópályát Lamacs, Pozsonbeszterce és Stomfa irányába használják. Az érintett sofőrök szondázása is megtörtént, egyikük sem volt alkohol befolyása alatt.

A magyar nagykövetség a helyszínen van, néhányan a sérültekkel a kórházba mentek. A Ma7 úgy tudja, többen is a roncsok közé rekedtek. Menczer Tamás magyar külügyi államtitkár arról tájékoztatott, hogy a balesetnek 13 súlyos, 8 közepes és 37 könnyebb sérültje van.

Menczer Tamás az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, budapesti és miskolci magyarok, "feltehetően nyugdíjasok" utaztak a buszon, összesen 59-en.

A szlovák Markíza információi alapján több különböző egyetemi kórházba szállíthatták a súlyos sérülteket. Akik könnyebben sérültek meg, azokat egy helyszínre kiérkezett autóbuszból kialakított egészségügyi állomáson látják el. A helyszínre klinikai szakpszichológusok is érkeztek.

A balesetről egy videó is készült:

Szlovák sajtóhírek szerint a balesetben érintett kamion a pihenőhelyből hajtott ki, amikor az utóbusz teljes sebességgel belehajtott a hátuljába.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter jelenleg Pekingben tartózkodik, de folyamatosan tájékoztatják az eseményekről. A külügyminisztériumi tájékoztatás szerint a konzuli call centeren keresztül bárki otthonról is érdeklődhet információkról.

Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán arról ír, hogy a JOJ TV tudósítója alapján a pihenőhelyről kihajtó kamionsofőr nem vette észre az autóbuszt, ami így teljes sebességgel a hátuljába hajtott. Jelenelg több mint 30 tűzoltó és rengeteg mentő dolgozik a helyszínen, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szakemberei és az Országos Mentőszolgálat operatív vezetői is felvették a kapcsolatot a mentést végző szervezetekkel, valamint megkezdték a sérültek esetegesen lehetővé váló Magyarországra szállításának előkészületeit.

Nyolcan kritikus állapotban vannak

A buszbaleset sérültjei közül tízet szállítottak a pozsonyi egyetemi kórházba. Alexander Mayer, az intézmény igazgatója a szlovák hírügynökségnek azt mondta, a sérültek közül nyolc állapota kritikus. A többi sérültet a malackai, a nagyszombati és a szakolcai kórházakban látják el.

A noviny.sk úgy tudja, a baleset egyetlen halálos áldozata egy 56 éves férfi.

Részvétet nyilvánított a magyar és a szlovák államfő

Novák Katalin köztársasági elnök közösségi oldalán részvétet nyilvánított a balesetben elhunyt családjának és hozzátartozóinak. A sebesülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt és mentésben résztvevő szlovák hatóságok munkáját is megköszönte.

Zuzana Čaputová államfő hétfőn részvéttáviratot küldött Novák Katalin magyar államfőnek a magyarországi utasokat szállító autóbusz D2-es autópályán történt tragikus balesetét követően – tájékoztatta a TASR-t Lukáš Laczko, az elnöki hivatal kommunikációs osztályának munkatársa.


„Az államfő mély megrendüléssel fogadta a halálos áldozatot követelő tragikus balesetről szóló hírt. A saját, illetve Szlovákia állampolgárainak nevében részvétét fejezte ki Magyarországnak, és mindenekelőtt az elhunyt családjának, a sérülteknek pedig gyors felépülést kíván”


– közölte Laczko. (Ma7)

Michal Palkovic szlovák egészségügyi miniszter azt nyilatkozta a baleset kapcsán, hogy a szlovák Országos Mentőszolgálat Operatív Központja és a kórházak biztosították őt arról, hogy a sérültek azonnali és minőségi ellátást kapnak.

Menczer Tamás külügyi államtitkár az Indexnek megerősítette, hogy kizárólag magyarok voltak a busz fedélzetén.

Megindult a forgalom a D2-es autópályán, két sérült mélyaltatásban van

Az M1 tudósítója a helyszínről bejelentkezve elmondta: a sérült autóbuszt már elvontatták, az autópályát megnyitották a forgalom előtt.

23 súlyos és közepesen súlyos sérültet kezelnek kórházban. Ők arc-, gerincsérüléseket, medence- és végtagtöréseket szenvedtek. Több emberen kellett életmentő műtétet végrehajtani, két sérült mélyaltatásban van. A tudósító tájékoztatása szerint a sérülteket szakszerűen és gyorsan látták el. A könnyebb sérülteket a malackai tűzoltólaktanyában kialakított krízisközpontban látták el, ahol pszichológusok és orvosok foglalkoztak velük. A 38 könnyebb sérült közül 19 embert szállítottak kórházba, a többiek 18 óra után mentesítő busszal elindultak Magyarországra.

Az M1 Híradójában az is elhangzott, hogy a kritikus állapotú sebesültek közül ketten mélyaltatásban vannak.

(Fotó: MTI/AP/TASR/Michal Svítok)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.