Közélet

A nagy palóc, aki félig Szegedé volt

A nagy palóc, aki félig Szegedé volt

2023. május 31., szerda
A nagy palóc, aki félig Szegedé volt

Az 1910-es év májusa, 29-e, vasárnap reggel. A Délmagyarország Korona utca kiadóhivatala előtt a lap címoldalát bámulja néhány korán kelő. Arcuk merev, olvasnak. A vezércikk fölött, a cím helyén csak egy név. Mikszáth. Fekete keretben…

Azon a tavaszon szinte egymást érték az író negyvenéves munkásságának ünnepségei. A csúcspont május 6-án nagy országos köszöntő. Aztán az ünnepelt indul Máramarosszigetre, leendő választóival találkozni. Végzetes út ez: megbetegszik. Hazatér. De hiába minden gyógyító praktika, 28-án életútja véget ér. A nekrológban olvasom: „Elköltözött s a gyászból, amely most betölti az országot, külön rész illeti Szegedet. Itt nőtt föl, itt fejlődött a magyar Tisza partián, ebben a nagy magyar városban, innen indult ragyogó útjára… Gyászoljuk a mi halottunkat: Szeged Mikszáthját.”

A nagy palóc, tudnivaló, nem volt a város „fia”. De mégis: itt talált önmagára. Pár éve írtam: „Ugorjunk is vissza az 1870-es évek végére! A szekér akkor még nehezen mozdul: Mikszáth stílusa túl egyéni, túl eredeti, elüt a kor bevett normáitól. Erőteljes humora, fanyar iróniája nem a megszokott. A népi kifejezésforma és a „magas” stíl bravúros vegyítése olykor egészen meghökkentő. Mindez elég ok, hogy aki úgy akarja, az ne is értse. Nem kapja meg a kellő figyelmet. S ekkor döntő lépésre szánja el magát. 1878-ban Szegedre költözik. Azonnal álláshoz jut, a Szegedi Napló közössége befogadja, barátokra lel, az új feladatok inspirálják. Az 1879 tavaszán a várost félholttá tevő árvíz kínálja az életszerű tragikumpéldát: a megrázó élményekből született művek meghozzák az első nagy írói sikert. … Amikor három év múltán Pestre visszatér, már neve van, s nem sok idő kell, hogy Jókai Mór után a legolvasottabb író legyen.”

Mit hagyott itt a szegedieknek? Az írói szépmintát az ilyen mondattöredékekben: „Március 11-én, kedden, mikor a kelő nap nyájasan bemosolygott az ablakokon…” Igen, ez az a nevezetes március 11-e volt, amikor a tiszai árvizek ősapja már készülődött, hogy a kövegtkező hajnalban meglátogassa a várost. Jött, s ha már itt volt, romba is döntötte. A pusztulást kevesen tudták volna érzékletesebben leírni, mint ahogy Mikszáth tette, a maga mindent láttató módján, mint a katasztrófa előjeleit keresve: „… Este egy jármas ökör bődítette el magát a Dugonics téren, mintegy kilenc óra felé pedig a városház előtt egy ló nyerített föl keservesen. – »Manci« veszedelmet érez – mondá a gazdája pokrócot terítve rá. S egy fél óra múlva rá kitört az iszonyatos vihar, mely megrezegtette a fenyegetett városban az ablaktáblákat, végigsüvített a Széchenyi tér fái közt, s hatalmasan megrázta azokat. Majd egy borzalmas hír szállott szárnyra, sebesebben a szélnél.”

A katasztrófakrónikás, aki a gyászról s a hősies helytállásról egyaránt megrendítően tudott üzenni, végül elbúcsúzott a várostól. Maradt az emléke, amit Szeged ápol azóta is, hogy 113 éve e napon Mikszáth Kálmán koporsóját tömeg kísérte a Tudományos Akadémiától a Kerepesi úti temetőbe, végső nyughelyére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.