Közélet

Újabb vadasparki állatok találtak új otthont Debrecenben

Újabb vadasparki állatok találtak új otthont Debrecenben

2023. április 4., kedd
Újabb vadasparki állatok találtak új otthont Debrecenben

Márciusban a vadaspark egy fiatal hím nagy marája talált párt magának Debrecenben, most két kéktorkú arával gyarapodott az idén 65 éves debreceni állatkert, amely rendkívül ritka papagájokat aszegedi vadasparkból, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében vitték a Nagyerdőbe.

Nagy Gergely Sándor közleménye szerint a fiatal, alig másfél éves tojók már birtokba vették új otthonukat a papagájröpde-soron, ahol a látogatók is megtekinthetik őket.

A Bolívia északi részének trópusi és szubtrópusi esőerdőiben endemikus kéktorkú ara (Ara glaucogularis) közeli rokona a jól ismert kék-sárga arának, amelytől legkönnyebben jellegzetes kék torokfoltja alapján különböztethető meg. Legfőbb táplálékát különböző pálmafajok termései alkotják, de előszeretettel fogyaszt gyümölcsöket, magvakat, bogyókat és virágokat is. Monogám párokban él, fészkét rendszerint pálmafák törzsébe rakja. A tojásokon csak a tojó kotlik, miközben a hím eteti őt, a fiókákat azonban a szülők már közösen gondozzák.

Az élőhelyéül szolgáló erdők irtása és az illegális állatkereskedelem következtében a fajnak immár mindössze 200-300 példánya él a természetben, így súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe. A XIX. század végén kipusztult kubai ara után a kéktorkú lehet a következő arafaj, amely teljesen eltűnik eredeti élőhelyéről, ezért fontos a megőrzését szolgáló nemzetközi tenyészprogram - írta a szakember, megjegyezve:

Magyarországon a kéktorkú ara igazi ritkaságnak számít, mivel a debreceni példányokon kívül csakszegedi szüleikkel találkozhat a nagyközönség.

Borítókép: HAON

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.