Közélet

A vadaspark egy pampanyula Debrecenben talált párt

A vadaspark egy pampanyula Debrecenben talált párt

2023. március 23., csütörtök
A vadaspark egy pampanyula Debrecenben talált párt

A Szegedi Vadaspark egy fiatal hím nagy marája, más nevén pampanyúl (Dolichotis patagonum) Debrecenbe került, ahol már otthonosan érzi magát a dél-amerikai társaskifutóba.A jelek szerint elfogadta társának debreceni nőstényt, akivel idejük nagy részét már közösen töltik.

Az Argentína középső és déli pampáin őshonos nagy mara, viszonylag nagytermetű rágcsáló, amelynek jellegzetes külseje egyaránt hordoz rövidfülű nyúléra és apró szarvaséra vagy más patáséra emlékeztető jegyeket.

Nappal aktív, idejének csaknem felét tölti a táplálékául szolgáló fűfélék, illetve levelek, fakéreg és termések keresésével és elfogyasztásával. Szigorúan monogám párokban él, amelyek a természetben évente jellemzően egyetlen alom utódot nevelnek fel.

Vadászata és élőhelyének átalakulása miatt a faj mérsékelten fenyegetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján - jelezte Nagy Gergely Sándor, a debreceni állatkert vezetője.

Borítókép: dehir.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.