A vadaspark egy pampanyula Debrecenben talált párt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Vadaspark egy fiatal hím nagy marája, más nevén pampanyúl (Dolichotis patagonum) Debrecenbe került, ahol már otthonosan érzi magát a dél-amerikai társaskifutóba. A jelek szerint elfogadta társának debreceni nőstényt, akivel idejük nagy részét már közösen töltik.

Az Argentína középső és déli pampáin őshonos nagy mara, viszonylag nagytermetű rágcsáló, amelynek jellegzetes külseje egyaránt hordoz rövidfülű nyúléra és apró szarvaséra vagy más patáséra emlékeztető jegyeket.

Nappal aktív, idejének csaknem felét tölti a táplálékául szolgáló fűfélék, illetve levelek, fakéreg és termések keresésével és elfogyasztásával. Szigorúan monogám párokban él, amelyek a természetben évente jellemzően egyetlen alom utódot nevelnek fel.

Vadászata és élőhelyének átalakulása miatt a faj mérsékelten fenyegetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján – jelezte Nagy Gergely Sándor, a debreceni állatkert vezetője.

Borítókép: dehir.hu

Előző sztori

Közel 800 migráns próbálkozott vagy hatolt be Magyarország területére szerdán

Következő sztori

6 év börtönre ítélték a 26 éves férfit, aki majdnem végzett zárkatársával