Világtükör

Nagyszombat: a várakozás ideje

Nagyszombat: a várakozás ideje

2023. április 8., szombat
Nagyszombat: a várakozás ideje

A XIX. századi szabadságarcunk egyik legendája 1849 nagyszombatjára visz vissza bennünket.

Dél-Bácskában, a történelmi Sajkásvidéken, Zsablya és Temerin között van egy kicsi, de nevezetes település: Boldogasszonyfalva. Gospodinci. Azon a százhetvennégy év előtti húsvétünnepen a felkelősereg a falu bevételére készül. A császárhű védők nagy többségben vannak. Az ostromlókat viszont, mint később nyilvánvaló lesz, segíti az elszántság, és a véletlen.

A támadásra készülő egységek közt ott van a szegedi honvédzászlóalj. Ahogy azt Bálint Sándor följegyzéséből tudjuk, a zászlóaljparancsnok a hadvezetéstől azt kéri, ők lehessenek a támadásban az elsők. Így is történik. És amikor rohamra indulnak, a megbeszélt vezényszó jön, ekkor a katonák soraiban felharsan a templomi ének: Föltámadt Krisztus ez napon. Az egész zászlóalj üdvrivalgásban tör ki, és a katonák alleluját kiáltva rontanak rá az ellenségre. Véres közelharcban beveszik a védősáncot, hosszú, nagy küzdelemben visszahódítják a települést.

Szép ez a történet, mint megannyi legendamese. Üzeni a végső győzelem hitét, csakúgy, mint a ma este a templomokban felhangzó ige. Az előző két napon néma csöndben vonultak ki az emberek a templomból. Ezen az estén a bevonulás ugyanolyan csöndes, gyászos. És a szertartás egy pontján, a kilencrészes igeszakaszban elérkezik a katartikus pillanat. Az istendicsőítő Glória felhangzásakor kigyúl minden lámpa, a sötét templombelső felfénylik. Megkondul a nagycsütörtök óta néma harang, az orgonaszó feldübörög, zengenek a mély hangot adó sípok, mintha leszakadni készülne a boltozat; felsikítanak a harsona- meg kürtjelutánzó hangsípok is. A kántorok, orgonisták az év legszenvedélyesebb játékát adják, mert kivételes a pillanat: hatalmas hanggal hírül adni azt, hogy a sírbarlang már üres, legyőzetett a halál.

A keresztények kétezer éves hite szerint: aki most elment, egyszer visszatér. A feltámadás eseményét az evangelisták a sajátos szóhasználatuk szerint örökítették meg. A legköltőibb a Márk könyvében olvasható mondat: „És látni fogjátok, hogy az Emberfia ott ül a Mindenható hatalmának jobbján, és eljön az ég felhőin”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.