Magyar vezetőket is lehallgatott az Egyesült Államok

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A tengerentúli hírszerzés ukrán tábornokokon kívül magyar, izraeli és dél-koreai hivatalos személyiségeket is megfigyelt.

A napokban kiszivárgott amerikai iratok nem csupán katonai adatokat tartalmaznak. Azt látni ugyanis, hogy a tengerentúli hírszerzés ukrán tábornokokon kívül magyar, izraeli és dél-koreai hivatalos személyiségeket is megfigyelt, de még az Atomenergia Ügynökség több tisztségviselőjét is. Vagyis az amerikai kémek a saját szövetségeseikről is gyűjtöttek adatokat – írta meg az Economist.

Az is kiderült, hogy milyen módszerrel csinálták mindezt. Az egyik eljárás az volt, hogy telefonra telepítettek poloskát, de más módon is rögzítettek beszélgetéseket. Így azonban a célpontok ki tudják deríteni, hogyan szerzi Amerika az információkat.

Thomas Rid, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa szerint ez lehet az utóbbi egy évtized egyik legjelentősebb hírszerzési botránya.

Elolvashatja a Mandiner teljes cikkét.

Előző sztori

Húsvét hétvégén is felcsaptak a lángok a vármegyében

Következő sztori

Szankciókkal fenyegetőznek a dollármédián keresztül az amerikaiak