Közélet

Ferenc pápa: Legyetek nyitott kapuk!

Ferenc pápa: Legyetek nyitott kapuk!

2023. április 30., vasárnap
Ferenc pápa: Legyetek nyitott kapuk!

Legyetek nyitott kapuk! - kérteFerenc pápaa híveket a budapesti Kossuth Lajos téren bemutatott szentmisén vasárnap.

A katolikus egyházfő arra buzdította az egybegyűlteket, próbáljanak olyanok lenni, mint Jézus, nyitott kapuk, olyan kapuk, amelyeket senki előtt nem csapnak be, amelyeken mindenki beléphet és megtapasztalhatja az Úr szeretetének és megbocsátásának szépségét.

Arra kérte a híveket, engedjék be szívükbe az élet Urát, aki vigasztal és gyógyít, utána pedig lépjenek ki, és váljanak maguk is nyitott kapukká a társadalomban. Úgy fogalmazott: "Legyünk nyitottak egymás iránt és befogadóak, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni!"

Prédikációjában kitért arra, hogy a jó pásztor életét adja a juhaiért. ,,Jézus tehát, mint egy pásztor, azért jött, hogy megkeressen minket, amikor elveszettek voltunk." - mondta. ,,Szemléljük hát a Jó Pásztor képét és időzzünk el két cselekedeténél, amelyeket az evangélium szerint a juhaiért tesz: először nevükön szólítja, majd pedig kivezeti őket" - vezetett rá a szentatya.

Hangsúlyozta, hogy az üdvösség történetének kezdetén nem mi állunk, a kiindulópont Isten hívása.

,,A vágyakozása utánunk, hogy elérjen minket, az értünk érzett aggodalma, az irgalmának bősége, amellyel meg akar menteni a bűntől és a haláltól, hogy életet adjon bőségben és vég nélküli örömöt. Jézus az emberiség jó pásztoraként jött, hogy nevünkön szólítson és hazavezessen minket."

LEszögezte, hogy miközben mind juhokként tévelyegtünk, és ki-ki a maga útjára tért, ,,Jézus magára vette gyarlóságainkat", maga hordozta vétkeink terhét, hogy visszavezessen az atya szívéhez.

Péter apostoltól úgy idézett: ,,Olyanok voltatok ugyanis, mint a tévelygő juhok, de most megtértetek lelketek pásztorához és oltalmazójához."

Kiemelte, hogy ma is minden élethelyzetben, mindabban, ami a szívünket nyomja, Ő hív minket. – Jó pásztorként jön, és nevünkön szólít minket, hogy elmondja, az Ő szemében milyen értékesek vagyunk - szögezte le.

Arra kérte mindenkit, ,,érezzük meg annak örömét, hogy Isten szent népe vagyunk." Az Ő hívásából születtünk, Ő gyűjtött egybe minket és azért vagyunk az Ő népe, az Ő nyája, az Ő egyháza.

Jézus a kapu, amely szélesre tárult

Ferenc pápa elmondta, hogy miután a pásztor nevén nevezi juhait, először nyájba tereli őket, most pedig kivezeti őket. Isten először a családjába gyűjt össze minket, utána pedig elküld a világba, hogy félelem nélkül az örömhír hirdetőivé váljunk - jegyezte meg.

Megjegyezte, hogy ezt a mozgást – belépni és kilépni – egy másik, Jézus által használt képpel is megragadhatjuk, mégpedig a kapu képével. Kiemelte, hogy Jézus a kapu, amely szélesre tárult, hogy beléphessünk az atya közösségébe és megtapasztalhassuk irgalmát. Felhívta ra a figyelmet, hogy a nyitott kapu nem csak belépésre szolgál, hanem arra is, hogy elhagyjuk, aho lvagyunk.

,,Miután visszavezetett minket Isten karjai közé, Jézus az a kapu, amely a világba irányít minket: arra buzdít, hogy menjünk ki és találkozzunk testvéreinkkel."

- nyomatékosított a szentatya. Megjegyezte, mindannyian erre kaptunk meghívást, senkit sem kizárva, hogy ,,kilépjünk a komfortzónánkból és legyen bennünk bátorság eljutni az összes perifériára, ahol szükség van az evangélium világosságára."

Megjegyezte, hogy szomorú és fájdalmas önzésünk zárt kapuit látni, azok előtt akik nap mint nap elmennek melletünk, ,,individualizmusunk zárt kapuit egy olyan társadalomban, amely sokakat azzal fenyeget, hogy elsorvasztja őket a magány." Zárt kapunak nevezte a szenvedők és a szegénységben élők iránti közönyt, a zárt kaput azokkal szemben, akik idegenek, menekültek, szegények, mások. Végezetül pedig az egyházi közzöségek zárt kapujáról beszélt:

,,bezárkózva magunk közé, bezárkózva a világ előtt, bezárkózva azok előtt, akik nincsenek rendben, bezárkózva azok előtt, akik Isten bocsánatára vágynak. Kérlek benneteket: nyissuk ki a kapukat!"

- mondta Ferenc pápa. Hozzátette, különösen önmaga számára, illetve a püspökök és a papok számára tartja ezt fontosnak ,,mint pásztoroknak".

,,Engedjük be szívünkbe az élet urát, utána pedig lépjünk ki és váljunk mi magunk is nyitott kapukká a társadalomban. Legyünk nyitottak és befogadóak egymás felé, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni." - mondta.

Ferenc pápa Szűz Máriára, a Magyarok Nagyasszonyára bízott minden magyart, az európai kontinens hitét és jövőjét és a béke ügyét. A szentmise végén, a Regina caeli ima előtt azért fohászkodott Szűz Máriához, hogy tekintsen a sokat szenvedő népekre, különösen a "szomszédos, meggyötört ukrán és az orosz népre, neked szentelt népeidre".

Arra kérte a "béke királynőjét", öntse az "emberek és a népek vezetőinek szívébe a vágyat, hogy a békét építsék, hogy a következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsák, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt, egy testvérekkel és nem falakkal teli világot".

Azért is imádkozott a Szűzanyához, hogy az egyház Európában újra megtalálja az imádság erejét, újra felfedezze Mária alázatát és engedelmességét, a tanúságtétel lelkesedését és az igehirdetés szépségét.

Ferenc pápa köszönetet mondott az egész magyar népnek azért a fogadtatásért és szeretetért, amit magyarországi látogatása során megtapasztalt.

"Hálás vagyok nektek ezekért a napokért, a szívemben hordozlak benneteket, és kérlek, hogy imádkozzatok értem" - mondta, beszédét magyarul zárva: "Isten, áldd meg a magyart!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.