Kultúra

Egész hétvégén tart a magyar film napja

Egész hétvégén tart a magyar film napja

2023. április 27., csütörtök
Egész hétvégén tart a magyar film napja

A Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtöki közleménye szerint idén már 122. éve annak, hogy bemutatták az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképet, A táncz című ismeretterjesztő filmet. Az NFI kezdeményezésére ezért minden évben április 30-án a magyar filmet ünnepeljük, amelyhez évről évre egyre többen csatlakoznak, ennek köszönhetően országszerte több napon át nézhetünk magyar filmeket a televíziók, a streaming szolgáltatók és a mozik kínálatában is.

"A magyar film világsikerének titka ma is és 122 évvel ezelőtti indulásakor is a személyesség, alkotóink elképesztő tehetsége, határtalan kreativitása, szakembereink kitűnő tudása, közös történeteink és a mindent átszövő humor"

- idézi a közlemény Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet elnökét.

Az ünnep alkalmából a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmión vasárnap estig ingyenesen nézhető öt kiváló magyar film, amelyeket a nézők választottak online szavazás útján. A nagyszámú beérkezett szavazat alapján a közönség kedvencei az elmúlt évekből az Anyám és más futóbolondok a családból; a Kék róka; az Isten hozta, őrnagy úr!; a Moszkva tér; valamint a Werckmeister harmóniák című filmalkotások - olvasható az összegzésben.

https://www.youtube.com/watch?v=XsR9xY_gcyY

A tájékoztatás szerint csaknem 100 klasszikus és új magyar film lesz látható az ünnep alkalmából a közmédia csatornáin, az RTL és TV2 csatornáin, a Cool TV-n, a Hír TV-n, az ATV Spirit-en, a Prime-on, a Magyar Mozi TV-n, valamint a Mozi+ csatornán. Az ünnepi felhozatalban szerepel egyebek mellett Bacsó Péter legendás A tanú című filmje, valamint Kovásznai György 1979-es animációs filmje, a Habfürdő is.

Először lesz látható televízióban a Thuróczy Szabolcs főszereplésével készült vígjáték, a Szia, életem!; valamint több tévécsatorna is műsorára tűzi továbbá a Cserhalmi György főszereplésével 1982-ben készült Dögkeselyű című bűnügyi drámát. A közelmúlt kedvencei közül többek között az Apró mesék, a Drakulics elvtárs, valamint a Toxikoma című filmeket tűzik műsorra - írják.

https://www.youtube.com/watch?v=SnkkYKBxomM

A streaming felületeken is régi kedvencek és újdonságok egyaránt várják a nézőket: a Cinego-n az elmúlt év legsikeresebb hazai mozifilmjei mellett látható Kárpáti György Mór Jövő nyár című filmje, az HBO Max-on pedig a többi között Wéber Kata és Mundruczó Kornél Evolúció című produkciója. Az RTL+-on egész áprilisban a hazai filmeké a főszerep a magyar film napja alkalmából, hiszen olyan újdonságokkal bővült a kínálat, mint A feleségem története, április 30-tól pedig a Nemes Jeles László által rendezett Napszállta című kosztümös dráma is reklámmentesen streamelhető - olvasható a közleményben.

https://www.youtube.com/watch?v=_haI91zm_mw

Az ünnep alkalmából a mozik is különleges ajánlatokkal készültek. A Cinema City pénztárainál egész hétvégén kedvezményes áron lehet a legújabb hazai mozifilmeket megnézni, az Uránia Nemzeti Filmszínház mindhárom termében pedig kizárólag magyar filmeket lehet látni. A fővárosi art mozikban a nemrég bemutatott sikerfilmek mellett a közelmúltban felújított klasszikusokat, valamint olyan alkotásokat lehet megtekinteni, amelyeket nagyvásznon rövid ideig vagy egyáltalán nem lehet látni.

Az összegzés kiemeli, hogy április 30-án debütál a Nemzeti Filmintézet Nagylátószög - 120 éves a magyar film virtuális kiállítás, amely átfogó képet ad a magyar film gazdag történetéről. A Ludwig Múzeumban 2021-ben megrendezett filmtörténeti kiállítás online térbe költöztetett verziójában a teljes múzeumi anyag megtekinthető interaktív módon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.