Közélet

Szikora: Az ukrán-orosz testvérháború csak az Egyesült Államoknak jó

Szikora: Az ukrán-orosz testvérháború csak az Egyesült Államoknak jó

2023. március 8., szerda
Szikora: Az ukrán-orosz testvérháború csak az Egyesült Államoknak jó

Az énekes a Mandinernek beszélt a hit és zene kapcsolatáról, családról, a háborúról és arról, művészként miért kell a politikáról is véleményt mondani.

Szikora Róbertet többször is támadták már a politikai véleménynyilvánítása miatt, például akkor is, amikor Orbán Viktort a világ egyik legjobb politikusának nevezte. Az énekes szerint "mindenben benne van a politika. Vannak a globalisták és a patrióták. Én patrióta vagyok. Szeretem az országomat, az embereket, a hidakat, a tereket és az utcákat, szeretem a nyelvünket és azt a közös sorsot, amit itt megélünk a Kárpát-medencében. Aki pedig ezt tűzi a zászlajára, azt megsüvegelem. Ha bántanak érte, ha nem. Az ember ne legyen gyáva kimondani az érzéseit! Egy művészembernek pedig amúgy is bátornak kell lennie, hiszen kiadja az érzéseit, feltárja a saját világát. Minden vizsgálható, kutatható, az ember belső világáról viszont csak annyit tudhatunk meg, amennyit ő meg akar mutatni magából."

Háború, infláció, depresszió. Érzékeny művész­emberként hogyan éli meg a mai kort?

Figyelem az eseményeket. Háború, földrengés, járvány. A végnapok jelei. De ez még nem a vég. Ha valamit tanulhattunk a történelemből, az az, hogy ki kell maradni a vérontásból. Mindig is pacifista voltam, egy japán békedíjat is kaptam a Ballag a katona dalszövegéért. Legyen nyár és béke már! Kinek jó az ukrán–orosz testvérháború? Csak a birodalmi Egyesült Államoknak. Az 1956-os forradalom idején hároméves voltam. Emlékszem a nagy tüzekre és lángokra, meg arra, hogy a papám és a mamám sírva jött haza a Köztársaság térről, ahol számtalan halottat láttak. Isten nem a tehetségünkért szeret minket, hanem azért, mert megteremtett.

Régebben többször megesett, hogy háború vagy éhínség ellen közösen felszólaltak a zenészek.

Már Cicero megmondta: háborúban hallgatnak a múzsák. Azt látni, hogy mindenki behúzódik, bezárkózik, és várja, hogy egyszer vége lesz valahára az öldöklésnek. Azt a folyamatot, ami a világban zajlik, sajnos nehéz megállítani, de az ütéseket lehet tompítani. Mindamellett volt és van ilyen kezdeményezés itthon. Én két ilyen összeállásban énekeltem az utóbbi egy évben.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Borítókép: Mandiner / Földházi Árpád

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.