Szijjártó az ukrajnai magyarok jogainak visszaállítását kéri

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elfogadhatatlan az az ukrán javaslat, amelynek értelmében arra fordítanák az Európai Uniótól az állam működésének támogatására kapott eurómilliárdok egy részét, hogy lépéseket tegyenek a nemzeti kisebbségek felszámolása felé – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén hangsúlyozta, hogy mivel magyarok milliói élnek hazánk határain kívül, a kormány rendkívül érzékeny a kisebbségvédelem kérdéseire, külpolitikájának egyik fókuszpontja is a külhoni közösségek jogainak biztosítása.

Ukrajna 2014 óta folyamatosan és szisztematikusan építi le a nemzeti kisebbségek jogait, fogadnak el a magyarság számára káros törvényeket, ezzel ellehetetlenítve az anyanyelvi oktatást az iskolákban. Mi semmi extrát nem kérünk, csak a korábbi jogok visszaállítását. Ezt viszont hangosan és határozottan minden létező fórumon, így az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában is.

Írta Szijjártó Péter a közösségi oldalán

A beszédről itt olvashat bővebben.

Fotó: Szijjártó Péter közösségi oldala

Előző sztori

Az EU számos szigorítást vezetne be a Szegeden is elterjedt elektromos rollerekre

Következő sztori

Újabb helyre akarnak jelzőlámpát az aggódó szegedi szülők