Meteor

Sosem volt ilyen enyhe a tél Szegeden

Sosem volt ilyen enyhe a tél Szegeden

2023. március 3., péntek
Sosem volt ilyen enyhe a tél Szegeden

Annyira enyhe volt az idei tél Szegeden, hogy egyetlen téli nap nem volt, és hótakarót sem találhattunk sehol - ráadásul a csapadék is nálunk volt a legkevesebb.

1901 óta nem mértek annyira enyhe telet Szegeden, mint az elmúlt időszakban. Decembertől februárig a havi középhőmérséklet 4,1 fok volt, ami 122 éves viszonylatban is 5 fokkal melegebb átlag.

Ahogy a Dél-Alföldi Időjárás Kedvelők Facebook-csoportban is rámutattak a mérések alapján, az enyhe idő miatt a tél minden jellegzetessége eltűnt: téli napból - azaz amikor nem megy nulla fok fölé a hőmérséklet - egy sem volt, és mérhető hótakaró sem alakult ki a téli időszakban. Az, hogy ez a két tényező egyszerre fordult volna elő az évszakban, még sosem fordult elő a térségben.

A csapadékmennyiség átlagos volt, ugyanakkor december 10-én napi rekord született: a 32,5 milliméter csapadék egy félhavi átlagnak felel meg.

Két napi melegrekord is megdőlt Szegeden, december 26-án és december 31-én.

Januárban mindössze négy napot volt fagypont alatt a hőmérséklet, ami szintén rekordnak számít.

(via Délmagyar)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.