Sosem volt ilyen enyhe a tél Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Annyira enyhe volt az idei tél Szegeden, hogy egyetlen téli nap nem volt, és hótakarót sem találhattunk sehol – ráadásul a csapadék is nálunk volt a legkevesebb.

1901 óta nem mértek annyira enyhe telet Szegeden, mint az elmúlt időszakban. Decembertől februárig a havi középhőmérséklet 4,1 fok volt, ami 122 éves viszonylatban is 5 fokkal melegebb átlag.

Ahogy a Dél-Alföldi Időjárás Kedvelők Facebook-csoportban is rámutattak a mérések alapján, az enyhe idő miatt a tél minden jellegzetessége eltűnt: téli napból – azaz amikor nem megy nulla fok fölé a hőmérséklet – egy sem volt, és mérhető hótakaró sem alakult ki a téli időszakban. Az, hogy ez a két tényező egyszerre fordult volna elő az évszakban, még sosem fordult elő a térségben.

A csapadékmennyiség átlagos volt, ugyanakkor december 10-én napi rekord született: a 32,5 milliméter csapadék egy félhavi átlagnak felel meg.

Két napi melegrekord is megdőlt Szegeden, december 26-án és december 31-én.

Januárban mindössze négy napot volt fagypont alatt a hőmérséklet, ami szintén rekordnak számít.

(via Délmagyar)

Előző sztori

Korosztályos röplabda vb-t rendeznek Szegeden

Következő sztori

Óvatlanok voltak a vasúti átjárókban, vádat emeltek ellenük