Közélet

Pörög az embercsempész biznisz a déli határ mentén

Pörög az embercsempész biznisz a déli határ mentén

2023. március 20., hétfő
Pörög az embercsempész biznisz a déli határ mentén

Migránsok sokasága gyülekezik a szabadkai befogadóközpontban, a legtöbben azt állítják Afganisztánból jöttek, igaz bármit is mondhatnának, mivel semmilyen irat nincs náluk-az őket segítő civil szervezetek tanítják, hogy dobják el azokat. Az M1 Hírcsatorna helyszíni beszámolója szerint Svájcba készül a többség.

Most rossz a helyzet Afganisztánban, az emberek Európába akarnak jönni, hogy pénzt szerezzenek.”

– mondta egy migráns a riporternek.

A nyomást pedig egyre kevésbé bírják a szerb oldalon.

https://szegedma.hu/2023/03/a-szerb-hatosagok-nem-birnak-az-illegalis-bevandorlokkal

Sokat nem maradnak a befogadóközpontban az illegális határátlépésre készülők, a határ közeli erdőkbe mennek, ahol már várják őket az embercsempészek. Mint a hírcsatornának nyilatkozó migráns azt mondta, hogy különböző tarifák vannak, az anyagi lehetőségtől függ az út folytatása.

Ha gyalog akarják folytatni az utat, akkor 300-400 eurót kérnek az embercsempészek, ha autóval, akkor a végállomástól függően akár 1500 eurót is elkérhetnek.

Az, hogy jól pörög és megtérül az embercsempész biznisz, jól mutatja, hogy egyre jobb feltételeket kínálnak a migránsoknak. Személyautókkal, kamionokkal szállítják őket, rejtekhelyet és szállást is kínálnak, persze mindezért vaskos felárat kérnek.

Mint azt korábban megírtuk, a határ szerbiai oldalán, az erdőkben migránstáborokat alakítanak ki. Tavaly ősszel, amikor az illegális bevándorlók Horgos központjában lövöldöztek, akkor több ilyen tábort felszámolt a szerb hatóság, több száz migránst gyűjtött össze és vitt vissza az ország középső részbe, bevándorlási központokba.

https://szegedma.hu/2022/11/automata-fegyvereket-is-talaltak-a-migransoknal-szerbiaban

De nem csak "vaktában" lövöldöztek itt A határ közelében korábban már emberéletet is követelt két migránscsapat között kitört lövöldözés.

https://szegedma.hu/2022/07/lovoldozes-a-magyar-szerb-hataron-halalos-aldozatai-is-vannak-a-migranshaborunak

Sokat nem időztek a határtól elszállított migrános az új állomshelyen, néhány nap alatt már ismét a határ mellett voltak és újra meg újra építik az illegális állomáshelyüket. Itt várják, hogy a megfelelő pillanatban a kerítést rohamozhassák. Teszik ezt sokszor agresszíven, felfegyverkezve. A folyamatos próbálkozást a legtöbb esetben nem koronázza siker, a határkerítés túloldalán

a magyar rendőrség, és a határvadászok több száz kísérletet hiúsítanak meg nap mint nap.

Vannak azonban, akik átjutnak a határkerítésen. Őket magyar oldalon is embercsempészek várják, és autóval viszik őket tovább nyugati irányba. Ez sem veszélytelen „műfaj”, a hatóság elől felszívódni próbáló, vagy menekülni akaró embercsempészek többször súlyos balesetet szenvednek.

Nem egyszer olvasni a hírekben, hogy szegedig jutottak a migránsok,

és sajnos itt is volt már komolyabb incidens, amikor fényes nappal, a munkába igyekvők szeme láttára üldözték a rendőrök, a felfegyverkezett illegális bevándorlókat Tarjánban.

https://szegedma.hu/2021/01/kessel-hadonaszo-bevandorlokat-uldoztek-felsovaroson

A magyar oldal is magán viseli az illegális bevándorlás nyomait, a környező erdőkben hatalmas szemetet hagynak maguk után, az utak mellett pedig elhagyva árválkodnak a már „leszerepelt” és használhatatlan csempészautók.

https://szegedma.hu/2022/12/hihetetlen-mi-marad-az-illegalis-bevandorlok-utan-a-hatar-mellett

Vasárnap 179 határsértés történt a vármegyében, Zákányszéknél lengyel embercsempészt fogtak.

Március19-én, vasárnap összesen 193 határsértőt tartóztattak fel és 200 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben. A Csongrád-Csanád vármegyében összesen 8 esetben 179 illegális bevándorlót tartóztattak fel a járőrök Ásotthalom és Zákányszék közigazgatási területén. További 3 esetben 14 migránst fogtak Bács-Kiskun vármegyében.

Zákányszéknél 17 óra 35 perckor a rendőrök egy lengyel embercsempészt állítottak meg. A járműben utasként 5 fő tartózkodott, akik magukat szudáni és szír állampolgárnak vallották. Egy másik embercsempészt Kiskunhalasnál állítottak meg, aki grúz állampolgárként egy lengyel járművet vezetett. 8, magukat szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott vele.

A fentiek egytől-egyig azt mutatják, hogy a magyar kormány rendkívül fontos döntést hoztt nyolc évvel ezelőtt, amikor határkerítést épített a déli határra.

Bár ezt az intézkedést is össztűz alá vette Brüsszel az utóbbi időben már egyre több uniós tagország jelezte: a határkerítés a megfelelő védelem, több helyen felhúznák azt. Az emberek biztonsága és biztonságérzete a legfontosabb és ezt kezdik belátni az unióban is. Ez az, amiért a magyar kormány, Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság kormánypárti országgyűlési képviselőjével együttműködve nap mint nap dolgozik és tesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.