Közélet

Mihálffy Béla: "A történelemből okulva, elkötelezettnek kell lennünk a béke ügye mellett"

Mihálffy Béla: "A történelemből okulva, elkötelezettnek kell lennünk a béke ügye mellett"

2023. március 15., szerda
Mihálffy Béla: "A történelemből okulva, elkötelezettnek kell lennünk a béke ügye mellett"

A szegedi Fidesz és KDNP Klauzál Gábor szobrához várta a megemlékezőket március 15-én.

Mihálffy Béla ünnepi beszédének elején azt mondta, hogy talán március 15. az az ünnep, amely legközelebb áll mindenki szívéhez. „Már óvodáskorunkban kokárdákat készítettünk, nemzetiszínű zászlókat színeztünk és megismerkedtünk a forradalom első napjának főbb eseményeivel.” - mondta.

Szeged kormánypárti országgyűlési képviselője kiemelte, hogy

március 15. a szabadság ünnepe, százhetvenöt évvel ezelőtt a magyar társadalom többsége összefogott,

a nemzeti függetlenség, a népképviseleti törvényhozás, a felelős magyar kormányzás, a törvény előtti egyenlőség, a szabad sajtó és a polgári szabadságjogok érdekében emelte föl a hangját és bár a forradalom elbukott, törekvései tovább éltek.

Fotók: Török János/ DM délmagyar

Klauzál Gábor három cikluson keresztül volt az akkori Csongrád vármegye egyik országgyűlési követe. 1843-44-ben a nemzeti érzelmű ellenzék vezéralakjaként, 1848-ban pedig az első felelős magyar kormány ipar-, földművelés- és kereskedelemügyi minisztereként tevékenykedett. Az 1866-ban elhunyt politikus hamvai városunkban, a belvárosi temetőben nyugszanak.

„1848-49 a fiatalok forradalma volt. Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór és a márciusi ifjak mintegy motorjai voltak a forradalmi eseményeknek, és bátor kezdeményező kézségükkel adtak példát az idősebb nemzedéknek is.” - mondta Mihálffy Béla, hozzátéve, hogy a magyar fiatalság napjainkban is érték.

„Ezért Magyarország kormánya elkötelezett, hogy minden eszközzel óvja a magyar fiatalokat az őket érő fizikai és szellemi veszélyektől, hiszen a magyarság jövője a fiatalok kezében van.”

A kormánypárti politikus emlékeztetett arra, hogy Kossuth Lajos, 1848 őszén toborzó körútja során megfordult Szegeden is. Lelkesítő szavára az Alföld magyarságra fegyvert fogott hazánk függetlenségének kivívásáért, a Szegeden elmondott beszédének hatására a város, a homokhátsági és bánsági fiatalok is álltak zászlaja alá.

„1848-49-ben nemzetünk háborúra kényszerült. Emiatt aztán mind a magyar kormánynak, mind a Habsburg elnyomóinknak és szövetségeseiknek súlyos emberáldozatokat kellett hoznia.

Napjainkban is fegyverek ropognak a szomszédos Ukrajnában, s nekünk, a történelemből okulva, elkötelezettnek kell lennünk a béke ügye mellett,

és amellett, hogy az emberek kölcsönösen tartsák tiszteletben a másik kultúráját, nyelvét, vallását, értékrendjét.” -figyelmeztetett Mihálffy Béla.

Ünnepi beszéde végén úgy fogalmazott, hogy március 15. legfőbb üzenete, hogy összefogva, a fiatalokra alapozva, bátor és egységes kiállással, közösen nagy eredményeket érhetünk el.

„Ezért napjainkban is óvni kell gyermekeinket, képviselni a magyar függetlenség és szabadság ügyét, s megvédeni nemzetünket a kívülről, vagy belülről érkező támadásokkal szemben.”

- zárta gondolatait Szeged kormánypárti országgyűlési képviselője.

A megemlékezés végén a Szegedi Fidesz és KDNP, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal koszorúzással és néma főhajtással tisztelgett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.