Mihálffy Béla: “A történelemből okulva, elkötelezettnek kell lennünk a béke ügye mellett”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szegedi Fidesz és KDNP Klauzál Gábor szobrához várta a megemlékezőket március 15-én.

Mihálffy Béla ünnepi beszédének elején azt mondta, hogy talán március 15. az az ünnep, amely legközelebb áll mindenki szívéhez. „Már óvodáskorunkban kokárdákat készítettünk, nemzetiszínű zászlókat színeztünk és megismerkedtünk a forradalom első napjának főbb eseményeivel.” – mondta.

Szeged kormánypárti országgyűlési képviselője kiemelte, hogy

március 15. a szabadság ünnepe, százhetvenöt évvel ezelőtt a magyar társadalom többsége összefogott,

a nemzeti függetlenség, a népképviseleti törvényhozás, a felelős magyar kormányzás, a törvény előtti egyenlőség, a szabad sajtó és a polgári szabadságjogok érdekében emelte föl a hangját és bár a forradalom elbukott, törekvései tovább éltek.

Fotók: Török János/ DM délmagyar

Klauzál Gábor három cikluson keresztül volt az akkori Csongrád vármegye egyik országgyűlési követe. 1843-44-ben a nemzeti érzelmű ellenzék vezéralakjaként, 1848-ban pedig az első felelős magyar kormány ipar-, földművelés- és kereskedelemügyi minisztereként tevékenykedett. Az 1866-ban elhunyt politikus hamvai városunkban, a belvárosi temetőben nyugszanak.

„1848-49 a fiatalok forradalma volt. Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór és a márciusi ifjak mintegy motorjai voltak a forradalmi eseményeknek, és bátor kezdeményező kézségükkel adtak példát az idősebb nemzedéknek is.” – mondta Mihálffy Béla, hozzátéve, hogy a magyar fiatalság napjainkban is érték.

„Ezért Magyarország kormánya elkötelezett, hogy minden eszközzel óvja a magyar fiatalokat az őket érő fizikai és szellemi veszélyektől, hiszen a magyarság jövője a fiatalok kezében van.”

A kormánypárti politikus emlékeztetett arra, hogy Kossuth Lajos, 1848 őszén toborzó körútja során megfordult Szegeden is. Lelkesítő szavára az Alföld magyarságra fegyvert fogott hazánk függetlenségének kivívásáért, a Szegeden elmondott beszédének hatására a város, a homokhátsági és bánsági fiatalok is álltak zászlaja alá.

„1848-49-ben nemzetünk háborúra kényszerült. Emiatt aztán mind a magyar kormánynak, mind a Habsburg elnyomóinknak és szövetségeseiknek súlyos emberáldozatokat kellett hoznia.

Napjainkban is fegyverek ropognak a szomszédos Ukrajnában, s nekünk, a történelemből okulva, elkötelezettnek kell lennünk a béke ügye mellett,

és amellett, hogy az emberek kölcsönösen tartsák tiszteletben a másik kultúráját, nyelvét, vallását, értékrendjét.” -figyelmeztetett Mihálffy Béla.

Ünnepi beszéde végén úgy fogalmazott, hogy március 15. legfőbb üzenete, hogy összefogva, a fiatalokra alapozva, bátor és egységes kiállással, közösen nagy eredményeket érhetünk el.

„Ezért napjainkban is óvni kell gyermekeinket, képviselni a magyar függetlenség és szabadság ügyét, s megvédeni nemzetünket a kívülről, vagy belülről érkező támadásokkal szemben.”

– zárta gondolatait Szeged kormánypárti országgyűlési képviselője.

A megemlékezés végén a Szegedi Fidesz és KDNP, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal koszorúzással és néma főhajtással tisztelgett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Előző sztori

15 órakor kezdődik Orbán Viktor beszéde

Következő sztori

Március 15-re és a márciusi ifjakra emlékeztek Kiskundorozsmán