Magyar nemzetisége miatt utasította el a fuvart kérő nőt egy taxis Kolozsváron

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
  •  

Magyar nemzetisége miatt utasította el egy nő fuvarozását egy kolozsvári taxis, akit megbírságoltak magyarellenes tettéért. Emil Boc polgármester szerint elszigetelt esetről van szó.

A magyar nemzetiségű nő közösségi oldalán számolt be a kedden este történt esetről, bejegyzésére a Stiri de Cluj román hírportál figyelt fel. Azt írta: a taxis azzal az indokkal tagadta meg tőle a fuvart, hogy “hazátlanokat nem szállít”. A román “bozgoroaice” kifejezést használta, amellyel nacionalista románok sértő szándékkal romániai magyarokat illetnek, és amely hazátlant jelent. Emellett trágár szavakkal is illette az elutasított klienst.

A Krónika közéleti portál a panaszost, az 58 éves Kerekes Margitot is megszólaltatta, aki elmondta: lányát és kisunokáját látogatta meg a város Hajnal negyedében, onnan akart hazataxizni, de a taxis nem értette az általa bemondott címet, útvonalat.

“A beszédemen (.) érződött, hogy magyar vagyok, és valószínűleg ez dühítette fel. Trágár szavakkal rám rivallt, hogy szálljak ki a kocsiból, mert nem visz sehova” – idézte a nőt a Krónika.

Miután az eset a sajtóban megjelent, a polgármesteri hivatal ötszáz lejre (38 ezer forint) bírságolta a taxist magyarellenes magatartása miatt.

A kolozsvári Terra Fan taxitársaság közölte, hogy megszakította az együttműködést a bepanaszolt sofőrrel: “ez rendkívül sajnálatos, égbekiáltó eset, amit nem tolerálunk” – szögezte le taxitársaság ügyvezetője csütörtökön a Krónikának. Vasile Inovan elmondta, “problémás” taxisról van szó, akinél már korábban is felmerültek fegyelmi és szakmai kihágások.

“Megszakítjuk az együttműködésünket ezzel az emberrel, aki a továbbiakban nem részesül taxitársaságunk diszpécserszolgálatában” – mondta az ügyvezető, aki szerint a társaság érdekvédelmi szervezete is kivizsgálja az esetet.

A történtekre Emil Boc polgármester is reagált, “elfogadhatatlannak” nevezve a taxis magatartását. Az elöljáró a Napoca FM rádiónak úgy nyilatkozott: elszigetelt esetről van szó, ami nem jellemző a kolozsvári taxisokra, így igazságtalan lenne általánosítani.

Kolozsváron szórványosan az elmúlt években is előfordult, hogy magyar nemzetisége miatt diszkrimináltak embereket. 2016-ban a kolozsvári gyerekklinikán egy háromszéki kislányt sértegetett hiányos román nyelvtudása miatt az ügyeletes orvos, az eset nyomán a szakembert és a kórházat is megbírságolták.

Cikkünket tévesen rossz képpel illusztráltuk. Az érintettektől elnézést kérünk.

(MTI)
A borítókép illusztráció!

Előző sztori

Novák Katalin kitünteti a leköszönő cseh államfőt

Következő sztori

Vasárnap érkezik a lehűlés, de addig jó idő lesz