Gyurcsány Ferenc átvette az irányítást Szeged felett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahogy azt megírtuk, tegnap gyakorlatilag elfoglalta a Szegedet Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció. A kihelyezett frakcióülésbe bujtatott, árnyokkormány roadshownak álcázott

látogatás azonban ennél jóval többről szólt: a várost irányító baloldali összefogást bekényszeríteni a DK ernyője alá.

Azt valószínűleg a baloldal vezére is felmérte, hogy Botka László és az őket támogató pártok és képviselők más világot képviselnek Szegeden, mint az ország bármely másik pontján.

A polgármester kínosan ügyel arra, hogy ne legyen belső ellenzéke, és a támogatása az összefogásban száz, de inkább százegy százalékos legyen.

Ezért bőkezűen osztogatja a pozíciókat az önkormányzatban vagy éppen az önkormányzat közeli cégeknél.

Így jutott alpolgármesteri pozícióhoz Binszki József, aki gyakorlatilag a semmiből egyszer csak hirtelen helyettese lett Botkának.

A várospolitikáért felelős alpolgármesteri pozíció kiosztása volt az első jele annak, hogy Gyurcsány Szegeden sem engedi szabadjára a kormány ellenzékét

és csak az ő jóváhagyásával lehet jelölt valaki a polgármesteri címre. A pozíció kiosztásával egyfelöl egyik kritikusát simította be a rendszerbe Botka, másrészt jelezte a DK felé, hogy nyitott a megállapodásra.

Bár korábban Dobrev Klára többször is járt Botka Lászlónál, de Gyurcsány Ferenccel látványosan kerülték egymást. Ennek oka, hogy Szeged polgármestere a 2018-as választásokra, mint az MSZP és gyakorlatilag a baloldal miniszterelnök jelöltje volt, és ebben a minőségében páros lábbal szállt bele az akkor még a jelenleginél kevesebb hatalommal bíró, de már akkor is baloldali vezérnek mondható Gyurcsányba.

Csakhogy ez a fagyi visszanyalt.

Botkának elege lett a baloldali civakodásból és visszavonta jelöltségét, kilépett az MSZP-ből és távol tartotta magát az országos politikától. De azt csak ideig-óráig kerülhette el, hogy lepaktáljon Gyurcsánnyal. A baloldali vezérrel történő kiegyezés elzárta a saját oldalról érkező kritikákat véglegesen, illetve a nász végeztéig.

Ennek a megállapodásnak ágyazott meg Binszki József, aki mint alpolgármester, rálát a város irányítására, legyen az egy pályáztatási folyamat, vagy éppen szabad pozíció a egy-egy önkormányzati cégnél.

Ez az amire szüksége van Gyurcsánynak és a DK-nak. Merthogy ott is működik a támogatásért pozíció elv.

A fővárosban, miután Karácsony Gergely lett a polgármester, két marokkal osztogatták a jól fizető pozíciókat azoknak, akik hangosan és a párt elvárásainak megfelelően szidták a kormányt. Szegeden ilyen ember DK-s vonalon nem volt, de majd most, hogy van már mit adni cserébe.

Itt jön az újabb fontos pont. Szegeden még senki nem igazolt át a DK-ba.

Gyurcsánynak azonban nagyon jól jönne a baloldali mintavárosban, ha bővíteni tudná pártját. Most, hogy van mit ajánlani cserébe, akár el is indulhat az átlépési folyamat, amivel bővülhet a helyi szervezet és frakció.

A paktum része lehetett az is, hogy Gyurcsány mondhatja meg, majd, hogy ki legyen jelölt a jövő évi önkormányzati választásokon, és majd ha feláll az új közgyűlés, ott ki milyen szerepet kap.

Ezzel gyakorlatilag beállítja a sarokba és gyámság alá veszi Botkát, mert ha baloldali főnök emberei vannak többségben, akkor ott egy nem tetsző polgármesteri döntésnél akár meg is vonhatják a bizalmat a polgármestertől.

Ha pedig így történik, akkor máris romba dől a védelem, ami a város élén tartja Botkát.

Az is alku tárgyát képezhette, hogy Gyurcsány jelölheti ki a 2026-os választásra az önkormányzati képviselőket. Ne feledjük, ez is nagyon jól jön a DK-nak, hisz Szeged 1-es választókörzetét a baloldal nyerte az utóbbi választásokon. Nem lepődnénk meg, ha az egyre zsugorodó MSZP-ből Szabó Sándor átülne a DK frakcióba, ez neki is záloga lehet az újrajelölésének,.

Hogy ez kényelmes vagy sem Szeged első emberének? Igen.

Igaz, valószínűleg az egyezséggel erősen kiürítették az önálló döntési jogkörét.

De, ha meg akarja tartani a hatalmát, át kell adni a hatalmát. Ennek az első jól látható lépését tette meg tegnap a városházán Botka László, amikor kezet fogott politikai ellenlábasával Gyurcsány Ferenccel.

Az érzésekről képek árulkodnak….

Előző sztori

Lekapcsolják a közvilágítás nagyrészét Sándorfalván

Következő sztori

Két baleset történt egymás után az M5-ösön, az egyik halálos kimenetelű volt