Közélet

Gyurcsány Ferenc átvette az irányítást Szeged felett

Gyurcsány Ferenc átvette az irányítást Szeged felett

2023. március 30., csütörtök
Gyurcsány Ferenc átvette az irányítást Szeged felett

Ahogy azt megírtuk, tegnap gyakorlatilag elfoglalta a Szegedet Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció. A kihelyezett frakcióülésbe bujtatott, árnyokkormány roadshownak álcázott

látogatás azonban ennél jóval többről szólt: a várost irányító baloldali összefogást bekényszeríteni a DK ernyője alá.

Azt valószínűleg a baloldal vezére is felmérte, hogy Botka László és az őket támogató pártok és képviselők más világot képviselnek Szegeden, mint az ország bármely másik pontján.

A polgármester kínosan ügyel arra, hogy ne legyen belső ellenzéke, és a támogatása az összefogásban száz, de inkább százegy százalékos legyen.

Ezért bőkezűen osztogatja a pozíciókat az önkormányzatban vagy éppen az önkormányzat közeli cégeknél.

Így jutott alpolgármesteri pozícióhoz Binszki József, aki gyakorlatilag a semmiből egyszer csak hirtelen helyettese lett Botkának.

A várospolitikáért felelős alpolgármesteri pozíció kiosztása volt az első jele annak, hogy Gyurcsány Szegeden sem engedi szabadjára a kormány ellenzékét

és csak az ő jóváhagyásával lehet jelölt valaki a polgármesteri címre. A pozíció kiosztásával egyfelöl egyik kritikusát simította be a rendszerbe Botka, másrészt jelezte a DK felé, hogy nyitott a megállapodásra.

Bár korábban Dobrev Klára többször is járt Botka Lászlónál, de Gyurcsány Ferenccel látványosan kerülték egymást. Ennek oka, hogy Szeged polgármestere a 2018-as választásokra, mint az MSZP és gyakorlatilag a baloldal miniszterelnök jelöltje volt, és ebben a minőségében páros lábbal szállt bele az akkor még a jelenleginél kevesebb hatalommal bíró, de már akkor is baloldali vezérnek mondható Gyurcsányba.

Csakhogy ez a fagyi visszanyalt.

Botkának elege lett a baloldali civakodásból és visszavonta jelöltségét, kilépett az MSZP-ből és távol tartotta magát az országos politikától. De azt csak ideig-óráig kerülhette el, hogy lepaktáljon Gyurcsánnyal. A baloldali vezérrel történő kiegyezés elzárta a saját oldalról érkező kritikákat véglegesen, illetve a nász végeztéig.

Ennek a megállapodásnak ágyazott meg Binszki József, aki mint alpolgármester, rálát a város irányítására, legyen az egy pályáztatási folyamat, vagy éppen szabad pozíció a egy-egy önkormányzati cégnél.

Ez az amire szüksége van Gyurcsánynak és a DK-nak. Merthogy ott is működik a támogatásért pozíció elv.

A fővárosban, miután Karácsony Gergely lett a polgármester, két marokkal osztogatták a jól fizető pozíciókat azoknak, akik hangosan és a párt elvárásainak megfelelően szidták a kormányt. Szegeden ilyen ember DK-s vonalon nem volt, de majd most, hogy van már mit adni cserébe.

Itt jön az újabb fontos pont. Szegeden még senki nem igazolt át a DK-ba.

Gyurcsánynak azonban nagyon jól jönne a baloldali mintavárosban, ha bővíteni tudná pártját. Most, hogy van mit ajánlani cserébe, akár el is indulhat az átlépési folyamat, amivel bővülhet a helyi szervezet és frakció.

A paktum része lehetett az is, hogy Gyurcsány mondhatja meg, majd, hogy ki legyen jelölt a jövő évi önkormányzati választásokon, és majd ha feláll az új közgyűlés, ott ki milyen szerepet kap.

Ezzel gyakorlatilag beállítja a sarokba és gyámság alá veszi Botkát, mert ha baloldali főnök emberei vannak többségben, akkor ott egy nem tetsző polgármesteri döntésnél akár meg is vonhatják a bizalmat a polgármestertől.

Ha pedig így történik, akkor máris romba dől a védelem, ami a város élén tartja Botkát.

Az is alku tárgyát képezhette, hogy Gyurcsány jelölheti ki a 2026-os választásra az önkormányzati képviselőket. Ne feledjük, ez is nagyon jól jön a DK-nak, hisz Szeged 1-es választókörzetét a baloldal nyerte az utóbbi választásokon. Nem lepődnénk meg, ha az egyre zsugorodó MSZP-ből Szabó Sándor átülne a DK frakcióba, ez neki is záloga lehet az újrajelölésének,.

Hogy ez kényelmes vagy sem Szeged első emberének? Igen.

Igaz, valószínűleg az egyezséggel erősen kiürítették az önálló döntési jogkörét.

De, ha meg akarja tartani a hatalmát, át kell adni a hatalmát. Ennek az első jól látható lépését tette meg tegnap a városházán Botka László, amikor kezet fogott politikai ellenlábasával Gyurcsány Ferenccel.

Az érzésekről képek árulkodnak....

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.