Közélet

Előnyös helyzetbe kerültek a szegedi lakásvásárlók

Előnyös helyzetbe kerültek a szegedi lakásvásárlók

2023. március 2., csütörtök
Előnyös helyzetbe kerültek a szegedi lakásvásárlók

Országos viszonylatban csökken a használt lakóingatlanok iránti érdeklődés, amely eredményeképp egyre nagyobb a kínálati oldal.

Februárban az egy évvel korábbi szinthez képest Csongrád-Csanád vármegyében 50 százalékkal csökkent a kereslet és 56 százalékkal nőtt az eladó lakás- és házhirdetések száma az ingatlan.com adatai szerint. Ennél nagyobb eltérést csupán Fejér vármegye produkált.

“Csongrád-Csanádban, Fejérben és Győr-Moson-Sopronban volt a legnagyobb differencia: a szóban forgó vármegyékben az érdeklődés 42-52 százalékos hanyatlásával párhuzamosan 54-67 százalékkal szélesebb lett a kínálat, vagyis a két oldal között több mint 100 százalékpontot meghaladó különbség látható. Míg Budapesten az majdnem 50 százalékos keresletcsökkenést közel 20 százalékos kínálatbővülés kísérte" - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember kiemelte, hogy a csökkenő kereslet és növekvő kínálat hatására a vevők jobb alkupozícióba kerültek, amely felállás idén állandósulhat.

A csökkenő vásárlási trend mellett nő az építkezési kedv.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Közép-Magyarország nagyrégión kívül mindenütt nőtt az új lakások száma a megelőző évhez viszonyítva, azonban 30 százalékos növekedéssel a Dél-Alföld érte el a legjobb eredményt. Ráadásul az új lakóingatlanok fele a régió központjában épült fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.