Gazdaság

Csökkent a vármegye ipari teljesítménye, miközben az országé nőtt

Csökkent a vármegye ipari teljesítménye, miközben az országé nőtt

2023. március 24., péntek
Csökkent a vármegye ipari teljesítménye, miközben az országé nőtt

A KSH közzétette többek között a 2022-es év ipari teljesítményét vármegyei bontásban. Országosan kedvezőek a számok, Csongrád-Csanád vármegyében már kevésbé.

2022-ben az ország 5,6 százalékkal tudta növelni ipari termelését 2021-hez viszonyítva. A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások telephely szerinti adatai alapján Csongrád-Csanád vármegyében az ipari termelés értéke 1328 milliárd forint volt 2022-ben. Ez az országos kibocsátásnak csupán 2,4%-át jelentette, az egy lakosra jutó termelési érték 60%-a volt az országos átlagnak.

Az átlagtól elmaradva, de nőtt az élelmiszeripari, textil- és bőripari, gumi-, műanyag- és építőanyag-ipari termelés a vármegyében. Átlag feletti növekedést a fa- papír- és nyomdaipar, gépi és egyéb feldolgozóipar tudott produkálni.

Az igazi feketeleves, hogy a villamos berendezések gyártása, a kohászat és fémfeldolgozás csökkent, amely következtében

összességében 1 százalékkal kevesebb lett a termelés a megelőző évhez képest.

Békés vármegye továbbra is elmarad Csongrád-Csanád vármegye ipari teljesítményétől, a maga 933 milliárd forintos értékével, azonban ez 2%-os javulást jelent esetükben.

Bács-Kiskun vármegye viszont már köröket ver vármegyénkre. Termelési kapacitása több mint két és félszerese, egész pontosan 3581 milliárd forint volt 2022-ben, az egy lakosra jutó termelési érték pedig országos átlaghoz mérten 128%. Bács-Kiskun vármegye ezzel 8,4%-os növekedést tudhat magáénak.

Csongrád-Csanád vármegye az ország ipari termelésének 2,4%-át adja ki, Békés vármegye az 1,7%-át, Bács-Kiskun vármegye pedig 6,6%-át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.