Az élen jár az SZTE a biológia tudományokban

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 2023. március 22-én nyilvánosságra hozott eredmények alapján az Szegedi Tudományegyetem holtversenyben első helyen végzett biológiai tudományok területén magyar viszonylatban a brit Quacquarelli Symonds (QS) összegyetemi világrangsorában. Emellett több területen előrelépett a nemzetközi rangsorban, és új tudományterületi listára is felkerült – derül ki az egyetem közleményéből.

Több szakterületen is kiváló eredményt ért el és javított a Szegedi Tudományegyetem a QS World University Rankings by Subject legfrissebb kiadásában. A legjobb eredményt az SZTE magyar viszonylatban a biológiai tudományok területén szerezte, holtversenyben első helyen végzett Magyarországon, nemzetközi viszonylatban pedig a 451-500. helyet őrizte meg.

A biológia az élet- és orvostudományok tudományterületi kategóriába tartozik a QS rangsorában. A szegedi universitas – tavalyi helyezését megőrizve – a 401-450. helyen végzett az utóbbi listán, amivel Magyarországon holtversenyes második helyet szerzett. Ugyanebbe a kategóriába tartozik az orvostudományi és a gyógyszerészeti rangsor is, előbbiben a szegedi egyetem ötven helyet javított.

Az SZTE idén felkerült a természettudományok tudományterületi listájára is, a 451-500. helyen. E lista égisze alatt ötven hellyel javította pozícióját a kémia szakterületi rangsorban, valamint 601-620. helyet szerzett a fizika és csillagászat tematikus listában. Tavaly pedig először került fel az intézmény a számítástudományok és informatika szakterületi rangsorra. Akkor a 651–670. helyezést érte el nemzetközi összehasonlításban, idén itt is 50 hellyel került előrébb.

A világ egyik legelismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége az idei felmérésében 5 tudományterületen és 54 szakterületen belül 1594 felsőoktatási intézményt rangsorolt, miközben több mint 16,4 millió tudományos munkát és mintegy 117,8 millió hivatkozást vizsgált át.

Előző sztori

Megnyílt a Közmédia központ Brüsszelben

Következő sztori

Óriásit bukott a szegedi önkormányzathoz közeli bírónő