Egyetem

Az élen jár az SZTE a biológia tudományokban

Az élen jár az SZTE a biológia tudományokban

2023. március 22., szerda
Az élen jár az SZTE a biológia tudományokban

A 2023. március 22-én nyilvánosságra hozott eredmények alapján az Szegedi Tudományegyetem holtversenyben első helyen végzett biológiai tudományok területén magyar viszonylatban a brit Quacquarelli Symonds (QS) összegyetemi világrangsorában. Emellett több területen előrelépett a nemzetközi rangsorban, és új tudományterületi listára is felkerült - derül ki az egyetem közleményéből.

Több szakterületen is kiváló eredményt ért el és javított a Szegedi Tudományegyetem a QS World University Rankings by Subject legfrissebb kiadásában. A legjobb eredményt az SZTE magyar viszonylatban a biológiai tudományok területén szerezte, holtversenyben első helyen végzett Magyarországon, nemzetközi viszonylatban pedig a 451-500. helyet őrizte meg.

A biológia az élet- és orvostudományok tudományterületi kategóriába tartozik a QS rangsorában. A szegedi universitas – tavalyi helyezését megőrizve – a 401-450. helyen végzett az utóbbi listán, amivel Magyarországon holtversenyes második helyet szerzett. Ugyanebbe a kategóriába tartozik az orvostudományi és a gyógyszerészeti rangsor is, előbbiben a szegedi egyetem ötven helyet javított.

Az SZTE idén felkerült a természettudományok tudományterületi listájára is, a 451-500. helyen. E lista égisze alatt ötven hellyel javította pozícióját a kémia szakterületi rangsorban, valamint 601-620. helyet szerzett a fizika és csillagászat tematikus listában. Tavaly pedig először került fel az intézmény a számítástudományok és informatika szakterületi rangsorra. Akkor a 651–670. helyezést érte el nemzetközi összehasonlításban, idén itt is 50 hellyel került előrébb.

A világ egyik legelismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége az idei felmérésében 5 tudományterületen és 54 szakterületen belül 1594 felsőoktatási intézményt rangsorolt, miközben több mint 16,4 millió tudományos munkát és mintegy 117,8 millió hivatkozást vizsgált át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.