Az egykori Szeviép-vezér ellen súlyosbításért fellebbezett az ügyészség a mórahalmi Mini Hungary ügyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mint arról korábban beszámoltunk, szerdán két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék a mórahalmi makettpark ügyében, B. Sándort, a Szeviép Zrt. korábbi vezetőjét és D. Imrét, az ügy másodrendű vádlottját.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség a költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben hozott ítélettel szemben valamennyi vádlott terhére, súlyosbításért,

végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása végett fellebbezett a Szegedi Törvényszéknél”

közölte a főügyészség.

A főügyészség szerint mind az 5 vádlottal szemben a büntetések aránytalanul enyhék, nem felelnek meg a büntetési céloknak.

Az első és másodrendű vádlott közös elképzelése volt a Mini Hungary létrehozása, amely keretén belül a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló, ötven fontos műemléket 1:25-ös méretaránnyal bemutató makettparkot alakítanak ki. A projekt összköltsége 648 millió forint volt, amelyet a cég – 15 százalékos önerő biztosítása mellett – 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásból akart megvalósítani.

A kivitelezés azonban a kezdetektől akadozott. A fejlesztési ügynökségnek valótlan tartalmú jelentéseket adtak be, ami miatt az állami és az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány ért, amiből a végrehajtási eljárásban 50 millió forint térült meg.

Volt olyan makett, amit készre jelentettek, de amikor ez megtették, akkor még hozzá sem kezdtek a kivitelezők. Gaudi Tibor a szerdai ítélet kihirdetésekor elmondta, hogy figyelembe vette az időmúlást, és hogy a makettpark végül is elkészült, ha egy része silány minőségben is.

Előző sztori

Navracsics Tibor: Az EU-ban ambíciók ütköznek, most most már látványos módon össze

Következő sztori

Simicskó István: Keresztény hitünk is segíthet a globalizáció káros hatásai elleni küzdelmünkben