Közélet

Az egykori Szeviép-vezér ellen súlyosbításért fellebbezett az ügyészség a mórahalmi Mini Hungary ügyében

Az egykori Szeviép-vezér ellen súlyosbításért fellebbezett az ügyészség a mórahalmi Mini Hungary ügyében

2023. március 24., péntek
Az egykori Szeviép-vezér ellen súlyosbításért fellebbezett az ügyészség a mórahalmi Mini Hungary ügyében

Mint arról korábban beszámoltunk, szerdán két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Törvényszék a mórahalmi makettpark ügyében, B. Sándort, a Szeviép Zrt. korábbi vezetőjét és D. Imrét, az ügy másodrendű vádlottját.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség a költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben hozott ítélettel szemben valamennyi vádlott terhére, súlyosbításért,

végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása végett fellebbezett a Szegedi Törvényszéknél"

közölte a főügyészség.

A főügyészség szerint mind az 5 vádlottal szemben a büntetések aránytalanul enyhék, nem felelnek meg a büntetési céloknak.

Az első és másodrendű vádlott közös elképzelése volt a Mini Hungary létrehozása, amely keretén belül a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló, ötven fontos műemléket 1:25-ös méretaránnyal bemutató makettparkot alakítanak ki. A projekt összköltsége 648 millió forint volt, amelyet a cég – 15 százalékos önerő biztosítása mellett – 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásból akart megvalósítani.

A kivitelezés azonban a kezdetektől akadozott. A fejlesztési ügynökségnek valótlan tartalmú jelentéseket adtak be, ami miatt az állami és az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány ért, amiből a végrehajtási eljárásban 50 millió forint térült meg.

Volt olyan makett, amit készre jelentettek, de amikor ez megtették, akkor még hozzá sem kezdtek a kivitelezők. Gaudi Tibor a szerdai ítélet kihirdetésekor elmondta, hogy figyelembe vette az időmúlást, és hogy a makettpark végül is elkészült, ha egy része silány minőségben is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.