Közlekedés

Áprilistól emelkednek a Volánbusz pótdíjai

Áprilistól emelkednek a Volánbusz pótdíjai

2023. március 22., szerda
Áprilistól emelkednek a Volánbusz pótdíjai

Az utazási igazolvány, kedvezményes vagy díjtalan utazásra jogosító okmány nélkül, illetve érvénytelen jeggyel, bérlettel utazók által a helyszínen fizetendő pótdíj mértéke 12 ezer, a pótdíjazástól számított 3-30 napon belüli teljesítésnél 25 ezer, 30 napon túli tartozás esetén pedig 50 ezer forint lesz - írja sajtóközleményében a Volánbusz.

Hozzátették, új lehetőségként 3 napon belül még lehetőség lesz a helyszíni bírsággal megegyező mértékű pótdíjat fizetni.

A múlt évben 186 ezer járat ellenőrzése során mintegy 12,5 ezer esetben összesen 98 millió forint pótdíjat szabtak ki az ellenőrök. A büntetésekre jellemzően azért szokott sor kerülni, mert az utasfizetés után nem veszi át a menetjegyet, nem tudja igazolni az igénybe vett kedvezményre való jogosultságát, lejárt a kedvezménye, vagy érvénytelen igazolvánnyal veszi igénybe azt.

Az új üzletszabályzat szerint a pótdíj összege 30 napon belüli fizetés esetén 8 ezer forintról 25 ezer forintra, 30 napon túli teljesítés esetén 12 ezer forintról 50 ezer forintra nő.

Aki a helyszínen, vagy – új lehetőségként – három munkanapon belül teljesíti fizetési kötelezettségét, annak 25 ezer forint helyett csak 12 ezer forintot kell lerónia.

A meglévő, érvényes utazási igazolvány utólagos, 15 napon belüli bemutatásának költsége 1300 forintról 2500 forintra nő.

Aki 30 napon túl sem teljesíti fizetési kötelezettségét, annak a társaság felszólítást küld, majd fizetési meghagyást, illetve végrehajtást indít a tartozás beszedése érdekében.

A Volánbusz úgy fogalmaz, az a céljuk, hogy hogy magas színvonalon végezze feladatait, ehhez elengedhetetlen jogos bevételeinek beszedése. Ugyanakkor az utasok számára is sokkal inkább megéri jegyet vagy bérletet venni, mint bliccelni, hiszen a pótdíj összege a viteldíj sokszorosára is rúghat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.