A migránsok miatt újra kellett telepíteni a szabadkai vadállományt

30 dámvadat és 30 muflont engedtek szabadon a Vajdaság Erdői Közvállalat szabadkai vadászterületén – közölte a vajdasági Pannon RTV.

A vadállomány telepítésének célja, hogy javítsák a migránsválság óta egyre romló egyedszámot. A Szlovákiából hozott 60 állat, továbbá a korábban beszerzett egyedek mintegy 55 ezer euróba kerültek.

“Amikor elkezdődött a krízis 2015-ben, az állatállomány több mint 130 muflont és több mint 100 dámvadat tett ki. Önök is tudják, hogy mekkora számú migráns haladt át ezen a területen, ez egész Európát sújtotta. Ez a vadászterület sem maradt sértetlen. Nagy károk keletkeztek. A kerítés, amely a vadászterület bekerítésére szolgál 9,7 kilométert tesz ki. Gyakorlatilag a kerítés 70 százaléka megrongálódott. Ők nem lőtték le ezeket a vadakat, hanem az állatok egyszerűen kijöttek” – mondta Branislav Stanković, a Vajdaság Erdői Közvállalat vadászati igazgatója. 

A jelenleg 460 hektárt kitevő bekerített területet 764 hektárosra bővítik, így jelentősen megnő a vadtenyésztési kapacitás is.

Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója szerint “ezzel optimális szintre hoztuk a vadállományt és ezzel tovább tud fejlődni. Itt egyébként tenyésztelepeket fogunk létesíteni, amit 2024-ben fogunk befejezni. 82 hektáron lesz a muflonoknak a tenyésztelepe, öt részre felosztva, 78 hektáron pedig a dámszarvasoknak. A tenyésztelepekből tovább szándékozunk élő vadakat tovább eladni, mert a piac azt mutatja, hogy szükség van a vadak további eladására.”

A biológiai sokszínűség mellett a szabadkai vadászterület a trófeapotenciál szempontjából is jelentősen javult a 60 állat betelepítésével. Ami nagyobb vonzerőt jelent a külföldi vadászok idecsalogatására – jegyezte meg a vajdasági portál.

Borítókép: Pannon RTV

Előző sztori

Ma lesz a Color Aréna Fesztivál

Következő sztori

Ma állt bíróság elé az a román férfi, aki Makón ismerőseire gyújtotta a házat