Új buszok érkeztek a szegedi flottába

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új, sűrített földgázzal, azaz CNG-vel üzemelő buszokat helyezett üzembe a Volánbusz, melyből 10 darab Szeged helyi közlekedésében működik majd – derül ki a társaság közleményéből.

Szeged az egyik legforgalmasabb csomópontja a hazai buszközlekedésnek, évente 534 ezer járaton mintegy 35,5 millió utast szállít itt a Volánbusz, melyhez 36 vonalon 80 autóbuszt biztosít.

A helyi járműállomány fejlesztésében és a kiszolgálás színvonalának emelésében jelentős mérföldkövet jelent a 10
darab gázüzemű, MAN Lion’s City 12 típusú autóbusz forgalomba állítása.

Két autóbusz már mostantól szállítja az utasokat, a többi járművel az utastájékoztatási eszközök beszerelése után, fokozatosan vetik be.

Az új, környezetkímélő járművek a város teljes területén közlekedni fognak, a járműflotta 12,5 százaléka megújul a fejelsztéssel.

A Szegeden forgalomba álló 10 jármű nettó beszerzési értéke csaknem 920 millió forint. A légkondicionált buszok mindegyike 106 utas szállítására alkalmas, az ülőhelyek száma – az autóbusz-vezetőével együtt – 28. Az autóbusz teljesen akadálymentes, a babakocsikat és kerekesszékeket segítő rámpával vannak ellátva, valamint USB-töltőállomásokkal, wi-fi-vel, hangosbemondóval és kamerarendszerrel.

Németh Tamás, a Volánbusz általános vezérigazgató-helyettese az ünnepélyes átadón arról beszélt, hogy a fenntartható közúti közlekedés különösen fontossá vált az energiapiaci válsággal.

,,Az emelkedő energia- és üzemanyagárak, illetve a karbonsemlegesség 2050-es elérésére vonatkozó európai uniós elvárás arra készteti társaságunkat, hogy minél több alternatív – elsősorban elektromos és CNG – meghajtású
járművet állítsunk forgalomba” – mondta. Kiemelte, a Zöld Busz Program keretében hamarosan további 8 új busz érkezhet Szegedre.

A Volánbusz 2021 nyarán írt ki közbeszerzést 164 darab új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusz beszerzésére. A nyertes ajánlattevő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. lett. A Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utas szállításáról gondoskodott országszerte.

Előző sztori

Tavasszal megáll az élelmiszerek drágulása

Következő sztori

Lekváros kenyérrel, gyümölcsökkel és hallal várták az előbújó medvéket a Vadasparkban