Gazdaság

Stratégiai megállapodást kötött a vármegyei iparkamara a régió fejlesztéséért

Stratégiai megállapodást kötött a vármegyei iparkamara a régió fejlesztéséért

2023. február 21., kedd
Stratégiai megállapodást kötött a vármegyei iparkamara a régió fejlesztéséért

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter stratégiai partnerségi megállapodást írt alá hétfőn a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl és Közép-Magyarország gazdaságfejlesztési zónáiban működő kereskedelmi és iparkamarák elnökeivel, így Dr. Kőkuti Attilával, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével is.

A miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában (BKIK) tartott eseményen kiemelte, hogy többszereplős területfejlesztési politikában gondolkodik a kormány; az összetettebb stratégia lehetővé teszi az ország komplexebb és gyorsabb fejlesztését. Navracsics Tibor az eseményen úgy fogalmazott, hogy az eddigieknél is sokkal szorosabb kapcsolatra van szükség a gazdasági és a kulturális élet szereplőivel, a felsőoktatási, tudományos-kutatási területtel. Navracsics Tibor elmondta: a kamarai aláírássorozat célja, hogy a térség szereplőivel intézményes kommunikációt teremtsenek, amely jobb minőségű döntéshozói alapot eredményez.

A miniszter szerint Magyarország jó ütemben használta ki az európai uniós tagságából adódó lehetőségeket, dinamikusan fejlődött az elmúlt tizennyolc évben. A leszakadó régiók mutatói azonban azt sugallják, többet kell tenni a területi problémák kezeléséért. Ugyanakkor az európai uniós átlag felett lévő főváros fejlődését is segíteni kell, hiszen növekedése az egész ország fejlődését, a nemzetgazdaság növekedését is jelenti - mutatott rá Navracsics Tibor.

Dr. Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, nagyon fontos lépés, hogy a gazdaság- és területfejlesztés kérdéseiben együttműködés kezdődik, melyhez a vállalkozások javaslatait is várják. Az előrelépéshez elengedhetetlen a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, így a harmadik szegedi Tisza híd megépítése, valamint a repülőtér fejlesztése. Kulcskérdésnek nevezte egy olyan ipari park kialakítását a térségben, amely egy komolyan multinacionális vállalatot is vonzhat, és amelyre komoly beszállítói lánc épülhet. Szerinte elsősorban olyan multinak kellene betelepülnie, amely a Szegedi Tudományegyetemen rendelkezésre álló tudáspotenciált és az ott zajló képzések adta lehetőségekre épít. Hangsúlyozta, a TramTrain projekt jelentőségét, mely országosan egyedülálló módon két megyei jogú várost köt össze, ennek előnyeit akkor aknázhatják ki igazán, ha annak útvonala a már említett ipari parkot is érintené.

A MEGÁLLAPODÁSRÓL
A megállapodást aláíró szervezetek a jogszabályok előkészítésében, módosításában, felülvizsgálatában működnek együtt a jövőben. A kamarák egyebek mellett részt vesznek a területfejlesztésre, a központi államigazgatási szervek területfejlesztési feladataira, a területfejlesztéssel kapcsolatos információs rendszerekre vonatkozó jogszabályok kialakításában - előkészítésében. Emellett a megállapodás tárgya a földrajzilag kapcsolódó területfejlesztési koncepciók és programok kidolgozásában illetve véleményezésében; a vidék-, település- és infrastruktúra fejlesztéshez, a vállalkozásfejlesztéshez, valamint a gazdasági versenyképesség növeléséhez kapcsolódó európai uniós forrásból finanszírozott országos szintű fejlesztési tevékenységekkel összefüggő programokban való együttműködésben, véleményezésben való részvétel is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.