PROMO

Ritka kincsek a Budapesti Fesztiválzenekartól

Ritka kincsek a Budapesti Fesztiválzenekartól

2023. február 9., csütörtök
Ritka kincsek a Budapesti Fesztiválzenekartól

Hamarosan itt van az utolsó téli hónap vége, ideje elköszönni a zord időtől és készülni a megújulásra. Március 1-jén egy fantasztikus klasszikus zenei koncerttel ünnepelhetjük a közelgő tavaszt a Szegedi Nemzeti Színházban, hiszen ezen az estén kerül megrendezésre a Filharmónia Magyarország Tisza bérletének harmadik hangversenye.

Talán a szegedi zenekedvelőknek már nem is kell bemutatni ezt a bérletet, hiszen az elmúlt évek egyik legszínvonalasabb hangversenye-sorozatát köszönhetjük a Filharmónia Tisza bérletnek. De azok számára is érdekes lehet ez a koncert, akiket eddig még nem ragadott magával a szimfonikus zenekarok világa. Ha most belekóstolna ebbe a műfajba, akkor a legjobb választás a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje. Nem csak azért, mert az együttes a világ legjobb zenekarai közé tartozik, hanem azért is, mert itt biztosan páratlan szakértelemmel válogatott művek csendülnek fel, őszintén lelkes zenészek tolmácsolásában és egy kivételes karmester irányításával. Március 1-jén Takács-Nagy Gábor karmester évek óta nagy sikerrel futó Haydn-Mozart sorozatát hallhatja a nagyérdemű, amely ezúttal ritkán játszott zeneszerzők műveivel egészül ki. Önmagában a darabok mindegyike kakukktojás, a koncerten azonban számos szállal köthetők egymáshoz: ilyen mindenekelőtt a programban domináló D-tonalitás és a szólisták kiemelt szerepe. A zeneszerzők közti legerősebb kapcsolat, hogy mind a négyen kiváló hangszeres művészek voltak. Több darabjukat saját maguknak írták, tökéletesen ismerték és a végletekig kihasználták hangszerük adottságait, sőt nekik köszönhetünk több technikai újítást is. Egy könnyed Mozart-divertimento után a lengyel hegedűvirtuóz, Wieniawski legjobban sikerült szerzeménye szólal meg, a 2. d-moll hegedűverseny. Ezt követően Spohr kettősversenyszerű egytételes darabja csendül fel. Végül Haydn sziporkázó szimfóniája zárja a műsort. Mindezt egy Haydn–Mozart specialista karmester irányításával és ajánlásával hallhatjuk. Takács-Nagy Gábor kiváló hegedűsből lett zseniális karmester, aki magával ragadó személyiségével, tudásával és egész jelenlétével mindig különleges atmoszférát teremt a koncertjein. 2022- ben így nyilatkozott munkájáról: „A feladatom inkább az, hogy inspirációt adjak, egy hullámhosszra hangoljam a muzsikusokat, elérjem, hogy odaadják a lelküket a zenének. Ha azt látnák, hogy én nem adom fel az egómat, ők se dobják be magukat.” (papageno.hu). Az est szólistái Kádár István és Gál-Tamási Mária hegedűművészek, illetve Liptai Gabriella csellóművész lesznek, akik szintén mind nagyszerű zenészek.

Április 23-án folytatódik a Tisza bérlet a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjével Kovács Gergely zongoraművész közreműködésével és Vajda Gergely karmesterrel. További információ olvasható a www.filharmonia.hu weboldalon.

(x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.