Nincs a kormány napirendjén a kötelező sorkatonaság

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Harangozó Tamás, az MSZP politikusa szerint másként nehezen lehet megsokszorosítani a hadsereg létszámát.

Az ellenzéki politikus azután kérdezett rá erre Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztertől, hogy a Bloombergnek a honvédség átalakításával kapcsolatban nyilatkozott.

Harangozó szerint a tisztikari elbocsátásokkal együtt alig lehet feltölteni a fennmaradó 8-10 ezer helyet, ez azonban a katonai szolgálatra vonatkozó jogi szabályozás megváltoztatása nélkül aligha lehetséges. Ezért szerinte okkal vetődik fel a kérdés, hogy akarja a minisztérium megtöbbszörözni a Magyar Honvédség létszámát.

Konkrétan arra is rákérdezett, hogy a kötelező sorkatonaság visszaállítása nélkül ezt miként tartják lehetségesnek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rövid írásbeli válaszban reagált, melyből kiderül: nincs napirendi ponton a kötelező sorkatonaság visszaállítása:

Magyarország kormánya mindent megtesz azért, hogy vonzóvá tegye a fiatalok számára a haza szolgálatát, és arra törekszik, hogy a magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotba hozza a lehető legrövidebb időn belül. A kormány napirendjén továbbra sem szerepel a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása – írja a miniszter.

(via Index)

Előző sztori

Eldőlt: Szegeden rendezik a 2024-es evezős Európa-bajnokságot

Következő sztori

Javuló szezonra számítanak a turizmus szereplői