Közélet

Negyvenmillió indok van, hogy miért hiba Pro Urbe díjat adni a volt főjegyzőnek

Negyvenmillió indok van, hogy miért hiba Pro Urbe díjat adni a volt főjegyzőnek

2023. február 17., péntek
Negyvenmillió indok van, hogy miért hiba Pro Urbe díjat adni a volt főjegyzőnek

Pro Urbe díj (A városért) egy kitüntető cím, amelyet egy-egy település adományoz évente azoknak a személyeknek vagy közösségeknek (évente legfeljebb négynek), akik vagy amelyek több éven keresztül kifejtett munkásságukkal, akiemelkedő érdemeket szereztek a település fejlődésében.

Erre a díjra terjesztette fel Mózes Ervint, Szeged korábbi főjegyzőjét a polgármester és a cím odaítélésről a pénteki közgyűlésen döntöttek a baloldali képviselők. Botka László polgármestert az első megválasztása után jegyzőként, majd 2008-tól egészen 2019-es nyugdíjba vonulásáig főjegyzőként hűségesen támogató és (ki)szolgáló hivatalnok díszpolgári kitüntetésével egy komoly bökkenő akad:

Kevés olyan város van, ahol jogerősen, a bíróság által, gazdasági bűncselekményben bűnösnek mondott embert a magas rangú városi elismerésre jelölik.

Úgy tűnik Szeged ebben is kivétel.

Mózes Ervin tudtával és beleegyezésével évekig osztogatták az ingyen parkolóbérleteket Szegeden a „VIP” embereknek. Bár az ügy sokáig húzódott a bíróságon, az ítélet egyértelműen fogalmazott:

40 millió forintos kárt okoztak a városnak az érintettek.

Többször kérdeztük az önkormányzatot, de választ nem kaptunk, és tudomásunk sincs róla, hogy az elítéltek visszafizették volna ezt a pénzt.

Azaz egy olyan embert terjesztenek fel "A városért" díjra Szegeden, akiről a bíróság kimondta: milliós kárt okozott a városnak.

Úgy tűnik Szegeden ezt is meg lehet tenni.

A VIP PARKOLÓ-ÜGY ÍTÉLETE

Még 2021-ben írtuk, hogy az évekig húzódott az úgynevezett szegedi VIP-parkolóbérletekkel kapcsolatos ügyben Gyulai Törvényszék kimondta: 40 millió forintos kárt okoztak a vádlottak a szegedi parkolási rendszert üzemeltető önkormányzati cégnek, mert olyanoknak is adtak a bérletekből, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal. Ezért hűtlen kezelés miatt jogerősen is elítélte a bíróság a Szegedi Közlekedési Társaság Kft. korábbi ügyvezetőjét és a parkolási üzletág egykori vezetőjét (neki 2 milliót kell fizetnie); Szeged egykori címzetes főjegyzőjét, Mózes Ervint (neki 2,25 milliót kell fizetnie) és Botka László polgármester kabinetfőnökét, Kalmár Gábort (neki 1,5 milliót kell fizetnie).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.