Közélet

Nagy István is ellenzi a hódmezővásárhelyi földadót

Nagy István is ellenzi a hódmezővásárhelyi földadót

2023. február 3., péntek
Nagy István is ellenzi a hódmezővásárhelyi földadót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte Facebook-oldalán Nagy István agrárminiszter.

Ha a dollárbaloldal egy településen bevezeti ezt az új adót, akkor bármelyik más baloldali településen is kész lesz bevezetni veszélyeztetve ezzel a magyar gazdák, a magyar agrárium érdekeit - fejtette ki.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető is aláírta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának a Hódmezővásárhelyen bevezetett földadó ellen indított online petícióját.

Az aláírásgyűjtéshez az agrarpeticio.hu oldalon lehet csatlakozni. Fontos, hogy a földadó ügyében is összefogjunk, és közösen támogassuk az érdekképviseleteket - szögezte le Nagy István.

A miniszter a közösségi oldalán közzétett videójában elmondta, felelőtlennek tartja a földadó bevezetését, hiszen az elmúlt két évben példa nélküli volt a mezőgazdaságra rakódó nehézségek súlya. A koronavírus-járvány, a történelmi léptékű aszály és az elhibázott brüsszeli szankciók miatti jelentős termelési költségemelkedés így is hatalmas terhet rótt és ró a gazdálkodókra.

Csak Csongrád-Csanád vármegyében mintegy 100 000 hektárra jelentettek aszálykárt, a nehézségek ellenére az ide tartozó Hódmezővásárhelyen vezette be a városvezetés a földadót - hívta fel a figyelmet.

Nagy István kitért arra is, hogy minden nehézség és kihívás ellenére a magyar mezőgazdaság az elmúlt két évben is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport. A 2023-2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben ráadásul eddig soha nem látott források állnak rendelkezésre az agrárium fejlesztésére. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az ágazatba befektessünk, értéket teremtsünk, és ne hozzuk hátrányba a gazdákat az olyan elhibázott intézkedésekkel, mint a földadó bevezetése, hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette, a földadó az élelmiszerek drágulását is okozhatja, a következmények tehát mindenkit érintenének, ami elfogadhatatlan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.