Gazdaság

Kiderültek a pedagógus-béremelés részletei

Kiderültek a pedagógus-béremelés részletei

2023. február 3., péntek
Kiderültek a pedagógus-béremelés részletei

Vadai Ágnes országgyűlési képviselő január 18-i írásos kérdésére Rétvári Bence válaszolt részletesen.

Az ellenzéki képviselő eredetileg Pintér Sándor belügyminisztertől kérdezte azt, mekkora most Magyarországon a pedagógushiány.

Rétvári Bence a kérdésre úgy válaszolt, hogy a háború és a szankciók ellenére ,,minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelési folyamatát" indította el a kormány. A parlamenti államtitkár a Magyar Nemzethez eljuttatott válaszában azt emelte ki, hogy idén januárban 10 százalékkal emelkedtek a bérek.

Hangsúlyozta, amint megérkeznek Magyarországra a neki járó EU-s források,

21 százalékkal emelkedhet az idei béremelés, melyet jövőre 10 helyett 25, 2025-ben pedig 29 százalékos béremelés követhet.

Ez 75 százalékos bérnövekedést jelenthet három év alatt, vagyis egy magyar pedagógus átlagfizetése 777 ezer forint lehet - mondta Rétvári.

Azt is hozzátette, hogy a megemelt bért visszamenőleg, az adott év január 1-jétől kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok a megemelt bérüket a teljes évre visszamenőlegesen megkapják, amennyiben Brüsszel utal.

,,A partnerségi megállapodás decemberi elfogadása már biztossá tette, hogy előbb-utóbb a teljes összegnek meg kell érkeznie, tehát a pedagógusok a teljes béremelési összeghez hozzá fognak jutni” – szögezte le a politikus.

Rétvári arra is rámutatott, hogy a béremelés számai tavaly július óta ,,fixek és nyilvánosak", vagyis az az állítás, hogy nincs garancia az EU-s forrásokból való béremelésre, valótlan.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.