Kiderültek a pedagógus-béremelés részletei

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vadai Ágnes országgyűlési képviselő január 18-i írásos kérdésére Rétvári Bence válaszolt részletesen.

Az ellenzéki képviselő eredetileg Pintér Sándor belügyminisztertől kérdezte azt, mekkora most Magyarországon a pedagógushiány.

Rétvári Bence a kérdésre úgy válaszolt, hogy a háború és a szankciók ellenére ,,minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelési folyamatát” indította el a kormány. A parlamenti államtitkár a Magyar Nemzethez eljuttatott válaszában azt emelte ki, hogy idén januárban 10 százalékkal emelkedtek a bérek.

Hangsúlyozta, amint megérkeznek Magyarországra a neki járó EU-s források,

21 százalékkal emelkedhet az idei béremelés, melyet jövőre 10 helyett 25, 2025-ben pedig 29 százalékos béremelés követhet.

Ez 75 százalékos bérnövekedést jelenthet három év alatt, vagyis egy magyar pedagógus átlagfizetése 777 ezer forint lehet – mondta Rétvári.

Azt is hozzátette, hogy a megemelt bért visszamenőleg, az adott év január 1-jétől kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok a megemelt bérüket a teljes évre visszamenőlegesen megkapják, amennyiben Brüsszel utal.

,,A partnerségi megállapodás decemberi elfogadása már biztossá tette, hogy előbb-utóbb a teljes összegnek meg kell érkeznie, tehát a pedagógusok a teljes béremelési összeghez hozzá fognak jutni” – szögezte le a politikus.

Rétvári arra is rámutatott, hogy a béremelés számai tavaly július óta ,,fixek és nyilvánosak”, vagyis az az állítás, hogy nincs garancia az EU-s forrásokból való béremelésre, valótlan.

(via Index)

Előző sztori

Az Európai Bizottság és az Action for Democracy együttműködéséről kért tájékoztatást Varga Judit

Következő sztori

Álhirdetésekkel keresett milliókat