Közélet

Karikó Katalint fogadta Ferenc pápa

Karikó Katalint fogadta Ferenc pápa

2023. február 23., csütörtök
Karikó Katalint fogadta Ferenc pápa

Az SZTE professzora az új technológiák jövőjéről szóló vatikáni konferencián tartott előadást - írja sajtóközleményében a Szegedi Tudományegyetem.

A vatikáni Pontifica Academia for Life 28. közgyűlése alkalmából, 2023. február 20-21. között „Személyhez közeledve – Új technológiák a közjóért” címmel tartottak konferenciát a Vatikánban. Karikó Katalin előadásában kijelentette: ,,A biotechnológia a közjót szolgálja."

A Vatikánban tartott tudományos program résztvevőit audiencián fogadta Ferenc pápa.

Az egyházfő köszöntőjében kiemelte: a személy, a feltörekvő technológiák és a közjó közötti kapcsolat elemzése „kényes terület, ahol a haladás, az etika és a társadalom találkozik, és ahol a hit, örök érvényességében, értékes hozzájárulást nyújthat”.Kifejtette álláspontját arról, hogy miként hat az új technológia az „ember” és a „kapcsolat” fogalmának a meghatározására, különös tekintettel a legkiszolgáltatottabbak helyzetére.

Ferenc pápa audienciáján megjelent – többek között – a konferencián előadást tartó szegedi egyetemi professzor, Karikó Katalin, valamint családtagjai. Karikó Katalin, a lánya, Francia Zsuzsanna és az unokái is pápai áldásban részesültek.

A konferencián Karikó Katalin mellett előadást tartott Mauro Ferrari, a sokoldalú olasz feltaláló és író, továbbá Mauro Ceruti olasz filozófus, illetve Sándor Judit magyar jogász és bioetikus. Az SZTE professzora a „felfedezés”, az „új technológia”, a „tesztelés”, az „alkalmazás”, az „új technológia” lépésein keresztül mutatta be az akadémiai szféra, a biotechnológiai cégek, a nagyvállalatok és a társadalom befogadási útvonalát. Az új biotechnológiák közül Karikó Katalin a genomszerkesztési technológiákat, a sejt- és génterápiákat, az RNS-technológiákat emelte ki.

Fotók: SZTE / Twitter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.