Politika

Évet értékelt Orbán Viktor-2022 volt a legnehezebb, 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta

Évet értékelt Orbán Viktor-2022 volt a legnehezebb, 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta

2023. február 18., szombat
Évet értékelt Orbán Viktor-2022 volt a legnehezebb, 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta

Az idei már a huszonnegyedik évértékelője lesz Orbán Viktornak. A miniszterelnök 1999 óta évente, hagyományosan a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében értékeli az évet. Egészen 2004-ig a Pesti Vigadóban, majd annak felújítása miatt az ELTE lágymányosi épületében, később a Körcsarnokban, ezután a SYMA-csarnokban, a Millenárison, végül mind a mai napig a Várkert Bazárban várta a közönségét a kormányfő.

"A baj hirtelen jön, nem szól előre, hogy érkezik, nem kopogtat, egyszer csak ránk töri az ajtót. Bajban derül ki, kire lehet számítani. Ránk, magyarokra lehet számítani"

– kezdte Orbán Viktor az évértékelőjét, majd köszönetet mondott a mentésben résztvevő 167 honfitársunknak, akik életük kockáztatásával 35 embert mentettek ki a romok alól. Többen közülük a helyszínen voltak, őket megtapsolták.

Orbán Viktor: Ez nem kívánságműsor

Orbán Viktor leszögezte: nem azért jöttünk össze, hogy elmenjen, hanem megjöjjön az életkedvünk.

Ma az a legfontosabb kérdés, hogy az európai életben végbemenő változások, elveszik, vagy meghozzák a magyarok életkedvét

- tette hozzá. Úgy véli, hogy a 2023-as évek sikere azon múlnak, hogy ezek felvillanyozzák az embert, vagy nem. Orbán Viktor kiemelte, hogy a magyarok nem megbokrosodott világban akartak élni, de ez nem kívánságműsor.

Volt értelme az erőfeszítéseknek

Volt értelme az erőfeszítéseknek

"Már éppen kezdtük elhinni, hogy lesz hely a nap alatt minden magyarnak. Kiderült, hogy munkából jobban meg lehet élni, és rájöttünk, hogy nem egymásét kell elvenni, hanem tudunk jóval nagyobb kenyeret sütni mint korábban.Egymillió ember állt munkába, soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon"

– jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök kiemelte: a magyar gazdaság háromszorosára növekedett, és már a minimálbér is nagyobb, mint az átlagbér volt a szocialisták alatt. Orbán Viktor szerint Brüsszelt megvető bátorsággal újjászervezték a magyar államot, és az akadékoskodókat félretolva felépítettek egy új magyar gazdaságot is, amelyben mindenki esélyt kapott, hogy megtalálja a maga számítását.

Igaz, hogy fáradságos tíz év volt, izzadtunk is rendesen, térd, könyök lehorzsolva, vízhólyag is akadt jó néhány, de úgy éreztük, megérte

mondta a miniszterelnök.

A győzelemhez szív kell, nem szerencse

"Gyuri bácsiék pedig begurítottak ide Amerikából négymilliárd forintnyi dollárt, hogy legyen az elvtársaiknak mivel lövöldözni azonban pórul jártak, ezt megint elkalibrálták... Nem kicsit, nagyon"

– folytatta a miniszterelnök, aki szerint a baloldal ráfázott és még rá is fognak fizetni. A kormányfő szerint

a mi Ferink most próbálja összefogdsoni a gazdátlanul maradt lovakat.

Ha az ellenfelünket nézzük akkor nem a számuk, hanem a képességeik alapján kell megítélni - tette hozzá.

A kétharmados győzelmek mögött munka van, és ezt méltányolják az emberek

- mondta Orbán Viktor. Ha mindig szerencséd van, akkor lehet tudsz valamit, péládul szereted a hazádat. A baloldalnak azt kellene megértenie, hogy a győzelemhez szív kell, és nem elég a szerencse.

A tavalyi volt a rendszerváltás óta a legnehezebb év

Orbán Viktor kiemelte, hogy már egy éve, hogy kitört a háború, és még több évig eltarthat. Minden megváltozott a politikában és a gazdaságban is. A világ a vadnyugat felé vette az irányt - tette hozzá. Átléptünk a háború éveibe, és valójában 2020 márciusa óta folyamatos nyomás alatt élünk.

"2022 volt a rendszerváltás óta a legnehezebb év"-hangsúlyozta a kormányfő.

Újra kellett vizsgálni a célokat

"Amikor a Nyugat a szankciókkal belépett a háborúba, mindent újra kellett gondolnunk. Ez vitte el az áprilisi választás utáni hónapokat"

– idézte fel az előző év fontos pillanatát Orbán Viktor. Az összes nagy célt újra kellett vizsgálni és úgy látja, a célokról nem kell lemondani, csak az eszközökön kell változtatni. A miniszterelnök kiemelte, hogy blokkosodás helyett összekapcsolódásra van szükség. "A külhoni magyarok is számíthatnak ránk."-hangsúlyzta.

"Marad a családpolitika, marad a munkaalapú gazdaság, marad a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és vele a tizenharmadik havi nyugdíj, és marad a rezsivédelem is. Folytatjuk az egyetemek és a gazdaság összekapcsolását."-részletezte az intézkedéseket.

A magyar kézbe vett stratégiai ágazatokat, a bankszektort, az energiaszektort, a médiaipart magyar kézben tudják tartani, sőt a távközlési és infokommunikációs területet is visszamagyarosítják.

"És itt nem állunk meg, már lobog a szélben a szélzsák. Bocs."

- mondta.

Marad a vidéknek tett ígéret is, soha nem látott fejlesztéseket indítunk be, annyi forrást biztosítunk, amennyit még nem látott a magyar vidék, még az Osztrák–Magyar Monarchia idején sem. "A termelő mezőgazdaság mellé felépítjük a feldolgozó mezőgazdaságot. A privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart feltámasztjuk, lesznek az élelmiszeriparban is nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Mégsem járja, hogy külföldről ránk zúdított élelmiszert kelljen vásárolniuk a magyaroknak" - fejetette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2023. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az orosz–ukrán háborúból ki kell maradni

"Ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta."

- hangsúlyozta Orbán Viktor. Azt mondta, hogy a migráció melett két ellenség, két veszély leselkedett hazánra. Az egyik a háború, a másik az infláció. "Ha Magyarországot meg akarjuk óvni, ha békés életet akarunk magunknak, csak egyetlen választásunk marad: az orosz–ukrán háborúból ki kell maradni." –mutatott rá Orbán Viktor.

Magyarország megteheti, hogy a szövetségeseivel szemben kimaradjon-e a háborúból? De helyes-e, erkölcsileg rendben lévő-e kimaradnunk a háborúból?- tette fel a kérdést a miniszterelnök, aki a kérdést meg is válaszolta: Meggyőződése szerint helyes, sőt egyedül ez a helyes. Oroszország megtámadta Ukrajnát, az ukrán menekülteket beengedte Magyarország, és támogatja is őket. Azt mondta, hogy nem a jó és a gonosz seregei vívnak, hanem a szláv népek küzdenek, ez az ő háborújuk.

A magyar baloldal háborúpárti

A baloldal Magyarországon is a háború pártján áll, fegyvert szállítana, magára vállalná a háború pénzügyi terheit és megszakítaná a kapcsolatot Oroszországgal – jelentette ki évértékelő beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, a baloldallal szemben a kormány másként cselekszik. Mi ezt nem tesszük. Mi nem szállítunk fegyvert. A pénzzel is csínján bánunk, mert a végén még azt a pénzt, ami bennünket illet, Brüsszel majd Ukrajnának adja oda – mondta.Mindezek mellett nem járulunk hozzá olyan szankciók bevezetéséhez, amivel tönkretennénk Magyarországot.

Tűzszünet hozhat csak megoldást

"Európán kívül minden ország tisztában van az ukrán háború korlátozottságával. A magyar felfogás a világban általános, és nem életszerű, hogy Oroszország fenyegetné Európa biztonságát." - mondta a kormányfő.

A mi békepárti és a többiek háborúpárti álláspontja mögött elhomályosodik az, hogyOroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, és legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület, egy szuverén Ukrajna.

Úgy véli, hogy a különbség az eszközökben van, a háborúpártiak szerint ezt Oroszország legyőzésével lehet elérni, Magyarország szerint pedig azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal."A mi javaslatunk mellett van egy további súlyos érv.

Életeket csak tűzszünettel lehet megmenteni.

Az emberveszteség mértéke már többszázezres nagyságrendű, a fájdalom, a megözvegyülés, az árvák számának növekedése, a tengernyi szenvedés hullámai csak tűzszünettel csendesíthetők le."nahgsúlyozta.

Brüsszeliták még nem adták életüket ebben a háborúban, magyarok már igen

A NATO tagság létfontosságú Magyarország számára - mondta Orbán Viktor. A NATO nem háborús szövetség, és nem háborús koalíció - tette hozzá. A tagállamok nem várhatják el egymástól, hogy együtt támadjanak meg egy harmadik országot. Legyen bármilyen erős és hatalmas is, és képes adagolni a háborút, az súlyos hibát követ el. Akik ezt meglépik, azok messze élnek a háborútól. Brüsszeliták még nem adták életüket ebben a háborúban, de a magyarok már igen.

Miközben Munkácson levetetik a magyar jelképeket, leváltják a magyar vezetőket az iskoláink éléről, sokan haltak hősi halált a frontvonalban. A kárpátaljai magyar kisebbség nem ezt érdemli. Több tiszteletet a magyaroknak Munkácson, Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban - tette hozzá.

Magyarország állja a sarat

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy folyamatosan fogyott el a béketábor. A németek úgy tesznek mintha a németek mindig is a háború oldalán álltak volna. Mára Magyarország és a Vatikán maradt békepárti, de úgy véli, hogy ennek komoly következméyei lesznek. Azt mondta, hogy aháború egyre vadabb és kegyetlenebb lesz, ezért jó, ha felkészül mindenki, hogy a magyarokkal szembeni hangnem is egyre durvább és kíméletlenebb lesz.

"Provokációk, sértegetések, fenyegetések és zsarolások lesznek. Állni fogjuk a sarat."

-szögezte le.

Présembert küldtek, nem véletlen

„Biden elnök a jó barát ( André Goodfriend - a szerk) helyett egy présembert, press mant küldött nagykövetnek, hogy bármi áron, de préselje bele a magyarokat a háborús táborba, préseljen ki belőlünk egy csatlakozó nyilatkozatot” – szólt oda a hazánkat rendszeresen kritizáló budapesti nagykövetnek, David Pressmannek Orbán. Hozzátette, hogy bízik a jövő évi ameriaki választásokon az erőtől duzzadó repuplikánusokban és az európai demokráciák erejében.

A betegség neve infláció

A bajt Brüsszel szabadította ránk, a betegség neve szankciós infláció. Ha az inflációt le akarjuk küzdeni, akkor a megértéssel kell kezdeni. Miért van egész Európában infláció?

A bajt Brüsszel szabadította ránk az energiahordozókra kivetett szankciókkal. A betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen megnőtt az energia ára. 2022-ben a világ olaj-ésgáziparának a profitja 70 százalékkal nőtt meg

- hívta fel a figyelmet.

A szankciók négyezer milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből '22-ben. Ennyivel többet költöttek a magyar vállalatok, az állam és a családok a szankciók miatt csak energiára Magyarországon. Ezt az összeget a vállalatok költhették volna béremelésekre, az állam adócsökkentésre vagy családtámogatásra, a családok pedig lakásvásárlásra vagy a gyermekeikre. Az ember csak áll a brüsszeli üvegpaloták között, és nem akarja elhinni, hogy mi folyik ott-tette hozzá.

"Brüsszelből segítség helyett csak újabb szankciók jönnek."

- mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogy olyna pénzt nem kaptunk meg, amit a tagállamok közös hitelként vettek fel. A magyar jogállamiságot bolházzák, miközben a rabomobil állandó ügyeletben van az Európai Parlament épületénél.

"Ha már Brüsszel mindenképpen háborúzni akar, akkor az infláció ellen kellene háborút vívnia."

Nem teszi. Mi viszont folyamatosan vívjuk a magunkét. Már most vagy két tucat intézkedést hoztunk, amelyekkel védjük a vállalatokat és a családokat-szögezte le a kormányfő.

Jön a vármegyebérlet

„Már most vagy két tucat intézkedést hoztunk, amelyekkel védjük a vállalatokat és a családokat. Ezt tesszük, ezért egy átlagos család a rezsicsökkentett árakon keresztül havi 181 ezer forintot spórol. Ez egész Európában egyedülálló. A baloldal az élelmiszer-árstop visszavonását követeli, de az marad, amíg az inflációt csökkenő pályára tudjuk állítani. A baloldal a lakossági kamatstop megszüntetését is követeli, nem meglepő módon a bankokkal együtt. De a kamatstop 350 ezer családot véd a kamatok bakugrásai ellen, s amíg nem kezdenek zsugorodni, a stopnak is maradnia kell. Visszavonás helyett inkább kiterjesztettük a Diákhitelekre: így 200 ezer diákot védünk az inflációtól. A képzési hitel kamatmentes, a szabad felhasználású diákhitel kamata pedig fele a piaci kamatoknak. És most bevezetjük a kedvezményes vármegye-bérletet is.

Május 1-jével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegye-bérletet ajánlunk. A vármegye-bérlet 9.450 Ft-ba, a havi országbérlet 18.900 forintba kerül majd. Akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni, komoly összeget spórolhatnak”

– jelentette be a kormányfő.

Egyszámjegyű lesz az infláció

Az előző évről azt mondta, hogy olyan év volt, ami kettétörhette volna a magyar gazdaságot. A baloldal armageddont jósolt, míg most rekordmagas a tartalék, és a forint is megnyugodott.

Tavaly a magyar gazdaság három rekordot döntött meg: soha nem dolgoztak ilyen soka, nem volt ilyen sok befektetés, és nem volt olyan magas a kivitel, mint akkor.

"A magas árak ellenére, ezért is vagyunk talpon. Az év végére egyszámjegyűre gyaluljuk az inflációt- tette hozzá.

Pedofíliára nincs bocsánat

Orbán Viktor külön kitért arra a gyalázatos dologra ami egy fővárosi iskolában történt.

"A pedofíliára nincs bocsánat. A gyerek szent és sérthetetlen. A felnőtteknek meg az a dolga, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék."-jelentette ki határozottan.

azt mondta, hogy hazánkat nem érdekli, hogy a világ megbolondult, és miféle visszataszító hóbortoknak hódolnak egyesek ahogy az sem érdekel itt senkit, hogy Brüsszel mivel mentegeti, magyarázza a megmagyarázhatatlant. Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerét ígérte a kormányfő.

"Azt akarjuk, hogy hagyják békén a gyermekeinket! Ami sok, az sok. Efféle dolgoknak semmi, de a világon semmi keresnivalójuk nincs Magyarországon, és különösen nincs az iskolákban"

- mondta Orbán Viktor.

A teljes beszédet itt nézheti vissza:

https://www.youtube.com/watch?v=HNu1kDGeTKg

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.