Hírzóna

A hajnali után kora délután újabb földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát

A hajnali után kora délután újabb földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát

2023. február 6., hétfő
A hajnali után kora délután újabb földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát

Szijjártó Péter: átmenetileg kiürítették az ankarai magyar nagykövetséget

Elrendelték az ankarai magyar nagykövetség átmeneti kiürítését a törökországi földrengést követően; a kormány este ötven fős egységet indít útnak a katasztrófa sújtotta területre, így segítve az esetleges további túlélők utáni kutatást - jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn. A tárcavezető közölte, hogy nemrég beszélt török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, akinek kifejezte részvétét, és jelezte, hogy Magyarország továbbra is kész minden segítséget megadni a túlélők utáni kutatás, a sebesültek ellátása és a sérült infrastruktúra helyreállítása terén. Elmondta, hogy az ankarai magyar nagykövetségen is érzékelhető volt a földrengés, ezért a diplomáciai képviselet vezetője elrendelte az épület átmeneti kiürítését. Statikus érkezik hamarosan a helyszínre, hogy megvizsgálja az épület állapotát.

"Emellett jeleztük a Törökországban tartózkodó magyar állampolgároknak, akik közül 213 jelentkezett konzuli védelemre, hogy az ország mely területeit ne látogassák. Egy olyan magyar személyről van egyelőre tudomásunk, aki a katasztrófa sújtotta területen tartózkodik, vele folyamatos a kapcsolat" - tájékoztatott.

"Azt szeretném kérni tisztelettel, hogyha van olyan magyar állampolgár, akiről tudomásuk van, hogy a katasztrófa által érintett területen van, azt jelezzék, akár a külügyminisztérium konzuli szolgálatának, akár az ankarai nagykövetségünknek. Még egyszer mondom, hogy a konzuli védelemre jelentkezettek között egyelőre ilyen személy sincsen" - tette hozzá.

A miniszter ezen felül közölte, hogy a Győri ETO női kézilabdacsapata Törökországban van jelenleg, velük a nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van, ők este Isztambulból fognak majd hazautazni. Illetve a Ferencváros korosztályos futballcsapata tartózkodik még edzőtáborban, akik a tervek szerint a hét második felében érkeznek haza, velük is folyamatos a kapcsolattartás. Még az este folyamán elindul Törökországba az az ötven fős, hat orvost is soraiban tudó kutató-mentő alakulat, amely az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásában jött létre - emelte ki.

Kora délután újabb erős földrengés volt a térségben

A hajnali földrengésektől függetlenül a déli órákban újabb erős földrengést jelentettek Törökországból. Az AFAD helyi idő szerint 13 óra 24 perckor 7,6-os erősségű földmozgást észlelt a déli Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetében. Mindazonáltal az utórengések következtében további épületek omlanak össze. A török hírtelevíziók élő adásában dőltek romba lakóházak például Adana és Malatya tartományban is. A török hatóságok arra kérik a térségben tartózkodókat, hogy semmi esetre se menjenek vissza a megrongálódott házakba.

Korábban írtuk, a hajnali rengések után:

Több erős földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófának több tucat halálos áldozata van - közölték a helyi hatóságok.

https://www.youtube.com/watch?v=Rm1OmUhdqC0

A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. Több utórengés követte.

A török katasztrófavédelem adatai szerint helyi idő szerint 4 óra 17 perckor a dél-törökországi Kahramanmaras tartomány Pazarcik körzetében 7,4-es erősségű földrengés következett be, amelyet 4 óra 26 perckor a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nurdagi körzetében egy 6,4-es erősségű, majd 4 óra 36 perckor Gaziantep Islahiye körzetében egy 6,5-ös erősségű rengés követett.

A térség egyes településein házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Süleyman Soylu belügyminiszter a CNN televíziónak azt mondta, hogy a katasztrófa több tartományt érintett, és vannak halálos áldozatai. A szíriai Aleppóban is több ház összedőlt, és kórházi beszámolók szerint ott is többen meghaltak a katasztrófában.

TÍz török tartományt érintett a rengés

Legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali dél-törökországi földrengéseknek - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában a katasztrófavédelem (AFAD) központjában tartott sajtótájékoztatóján. A török államfő arról számolt be, hogy a rengések következtében legalább 2818 épület omlott össze, miközben eddig 2470 embert már kiszabadítottak a romok alól. A mentési munkálatokban mintegy 9 ezer ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik - mondta Erdogan, hozzátéve, hogy eddig 45 ország ajánlott fel segítséget. Erdogan beszédében leszögezte: a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban. A török vezető sajnálattal rámutatott, hogy nem tudják megmondani, meddig fog emelkedni a halottak és a sebesültek száma. Mehmet Muharrem Kasapoglu török ifjúsági és sportminiszter a hivatalos Twitter-fiókján azt írta, hogy az országban minden mérkőzést határozatlan időre elhalasztanak.

https://twitter.com/DredreBabb/status/1622411661276577792

Több mint háromszáz halott Szíriában

Több mint 380 halottja és csaknem 1000 sérültje van eddig a hétfő hajnali földrengésnek Szíria északi részén az arab ország állami médiája és a lázadók ellenőrizte területek mentőszolgálata szerint. A szíriai állami média azt közölte, eddig 239 halottról és 648 sérültről tudnak a Damaszkusz ellenőrizte Aleppó, Hama, Idlib és Tartúsz tartományból. Szíria lázadók ellenőrizte térségéből a "fehérsisakosok" néven is ismert, nem hivatalos Szíriai Polgári Védelem (SCD) azt közölte, már 147 halottról és 340 sérültről tudnak, valamint több százan rekedtek a romok alatt. Bászil Termanini, a szervezet vezetője azt mondta, az áldozatok zöme Aleppó tartomány lázadók ellenőrizte részén és Idlibben van. Az SDC azonnali nemzetközi segélyt sürgetett. Az al-Ihbarija állami tévécsatorna korábbi jelentése szerint további utórengéseket is észleltek Szíriában. Bassár el-Aszad szíriai elnök válságtanácskozást hívott össze.

https://www.youtube.com/watch?v=6Y57hBRu0EY

A földmozgást a média beszámolója szerint Libanonban és Cipruson is érezni lehetett. A térségben gyakorik a földrengések, Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. 1999-ben az északnyugati Izmit térségében több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földrengés.

Nemzetközi segítséget is vár Törökország a földrengések miatt

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek a hétfő hajnali erős földrengés miatt, ami azt jelenti, hogy az ország máris nemzetközi segítséget kér a mentéshez. Az eddigi adatok szerint a legnagyobb pusztítást követelő, 7,8-es erősségű földrengést 22, részben ugyancsak erős utórengés követte.

Novák Katalin részvétét nyilvánította

Novák Katalin köztársasági elnök részvétét nyilvánította a törökországi földrengésben érintett áldozatok családjainak - közölte a Sándor-palota hétfőn az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a Recep Tayyip Erdogan török elnöknek küldött levelében Novák Katalin együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a török népet. Közölték azt is, hogy Magyarország azonnali segítséget ajánlott fel a mentési munkálatokhoz.

A NATO és az EU vezetői támogatásukról biztosították Törökországot és Szíriát

Az Európai Unió vezetői, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Törökországot és Szíriát, az EU közölte: az uniós mentőcsapatok már elindultak a térségbe. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Twitter-üzenetében szolidaritását fejezte ki és közölte, a szövetségesek támogatást mozgósítanak a földrengés sújtotta Törökországnak. "Teljes szolidaritásukat fejezük ki szövetségesünkkel, Törökországgal a szörnyű földrengést követően" - fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: felvette a kapcsolatot Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében az EU teljes szolidaritását fejezte ki Törökország és Szíria lakosságával. Közölte: Európa támogatása már úton van a térségbe. Az EU készen áll arra, hogy további segítséget nyújtson - tette hozzá az uniós bizottság elnöke. Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos Twitter-üzenetében azt közölte, a reggeli földrengést követően az Európai Unió aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, sürgősségi koordinációs központján keresztül pedig összehangolja az Európából érkező mentőcsapatok kiküldését. Hollandia és Románia mentőegységei már úton vannak - tette hozzá az uniós biztos.

https://www.youtube.com/watch?v=Ab84UaOaWtk&t=14s

Magyarország segítséget ajánlott

Magyarország felajánlotta segítségét a törökországi földrengést követő mentésben, így amennyiben a helyi hatóságok ezt igénylik, akkor ötven fős egység indul azonnal útnak, hogy segítse a túlélők utáni kutatást - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.