Csongrád-Csanád vármegyét sem kímélte a szélvihar

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: MTI/Katona Tibor

Szinte az egész országot letarolta a szombati szélvihar. Főleg kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez és megbontott tetőkhöz riasztották tűzoltókat, de volt, ahol támfalat döntött ki a szél. A legerősebb széllökések a Balatonnál voltak: a Kab-hegyen több mint 121 kilométer/órás lökéseket mértek. Több településen áramkimaradások voltak, és akadozott a vasúti közlekedés is.

A murakeresztúri faluház erõs széltõl megrongálódott tetõszerkezete (Fotó: MTI/Varga György)

Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint szombatkora este is tartott a viharkárok felszámolása: akkor még mintegy 1200 helyszínen dolgoztak a tűzóltók országszerte.

Tucatjával dőltek fák az utakra, és a vasúti sínekre, a képen Vas vármegyei Csörötnek és Kondorfa között (Fotó: MTI/Katona Tibor)

A legtöbb riasztás Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből érkezik, itt okozza a legtöbb kárt az erős szél. A riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. Budapest második kerületében és Sopronban is egy templom tetejét rongálta meg.

A Csongrád-Csanád vármegyei Ásotthalmon egy könnyűszerkezetes garázst kapott fel a szél, Hódmezővásárhelyen az Emlékpont tetejét tépte meg a szél.

Az Emlékházhoz riasztották a tűzoltókat Hódmezővásárhelyen. Fotó: promenad.hu

A Nógrád vármegyei Dejtáron menet közben közlekedő autóra zuhant egy fa, a jármű két utasának egyike megsérült. Győrött egy iskola szigetelését bontotta meg száz négyzetméteren.

A szél miatt kidőlt fák lakóházakra, középületekre, kerítésekre, utakra, vasúti sínekre és elektromos vezetékekre dőlnek, elszakítva azokat. Emiatt fennakadásokra kell számítani az áramellátásban és a közlekedésben is. Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az ellátás helyreállításához.

Viharban kidõlt építési kordon a lezárt Normafánál- a Normafapark igazgatósága délelõtt zárta le a területet, ahol viharos erejû szél tombot (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A Dunántúl nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt. Aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni. Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt.

Budapesen, az I. kerületi Fõ utcában egy templom rongálódott meg a szélben (Fotó:MTI/Lakatos Péter)

Ha bárki bajba jutott embert, veszélyes helyzetet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Előző sztori

A másod- és harmadfokú riasztásokat is visszavonta a meteorológiai szolgálat

Következő sztori

Dupla nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok februárban