Közélet

A Tisza után a Marost is megtisztítanák a PET Kupa alkalmából

A Tisza után a Marost is megtisztítanák a PET Kupa alkalmából

2023. február 23., csütörtök
A Tisza után a Marost is megtisztítanák a PET Kupa alkalmából

A Tiszai PET Kupa, amely 10 év alatt több mint 300 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat, májustól a Maroson is gyűjti a hulladékot.

A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a PET Kupa versenyek szervezője az MTI-nek csütörtökön elküldött közleményében hangsúlyozta, hogy tevékenységének fókusza továbbra is a Tiszán van, azonban ezt öt évvel ezelőtt már kiterjesztették a Tisza-tóra, négy évvel ezelőtt pedig a Bodrogra.

Ezúttal bejelentették, hogy idén újabb folyó megtisztítását tűzték ki célul "a petkalózok": májusban a Maros folyón gyűjtik a hulladékot.

A PET Kupa küldetése a Tisza árterének megtisztítása az ott lerakódott - főként ukrán és román eredetű - szennyeződéstől, amelynek legnagyobb hányadát a PET-palackok teszik ki - emlékeztettek.

2022-ben három versenyt szerveztek, a jubileumi tizediket a Felső-Tiszán, míg a Tisza-tavon és a Bodrogon egyaránt a negyedik alkalommal. Az ezeken résztvevő 640 önkéntes 31 hulladékból készült hajón összesen 30 tonna hulladéktól mentesítették az árteret.

A legsúlyosabban szennyezett terület a Tokaj és Tiszaladány közötti szakasz volt, itt egyetlen nap alatt 5 tonna hulladékot gyűjtöttek.

Hatékonyságuk folyamatos növelése mellett a szervezők szándéka, hogy a már megtisztított területeket megóvják a visszaszennyeződéstől, ehhez viszont elengedhetetlen a hulladék-utánpótlást jelentő mellékfolyók megtisztítása is.

Ezért úgy döntöttek, 2023-ban új folyóra, a Marosra eveznek.

Azt írták, hogy a Maros menti településeken a környezetvédelem iránt elkötelezett csoportok évek óta dolgoznak az Erdélyben eredő folyó megtisztításán. Apátfalváról, Makóról és Szegedről is érkezett megkeresés, igény az összefogásra. Nekik szeretnének segíteni a "petkalózok" azzal, hogy a helyi önkormányzatokkal és zöld szervezetekkel együttműködve megszervezik 2023. május 18-21. között a Marosi PET Kupát.

A szervezők hat csapat jelentkezését várják március 1-jéig. Nevezni a Tiszta Tisza applikáción keresztül lehet.

A marosi verseny csapatainak hulladékból készülő két hajójához az alapanyag a helyi iskolák bevonásával gyűlik, ezért a PET Kupa szervezői márciustól az iskolaudvarokon elhelyezett tárolókba várják a kiürült PET-palackokat és a hajók építésébe is bevonják majd az iskolásokat.

A bodrogi, a Tisza-tavi vagy a nyolcnapos tiszai PET Kupára szintén március 1-jéig lehet jelentkezni - áll a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület közleményében.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.