Politika

A Nézőpont szerint Brüsszel megbukna egy valódi jogállamisági vizsgálaton

A Nézőpont szerint Brüsszel megbukna egy valódi jogállamisági vizsgálaton

2023. február 15., szerda
A Nézőpont szerint Brüsszel megbukna egy valódi jogállamisági vizsgálaton

Brüsszel megbukna egy valódi jogállamisági vizsgálaton - derül ki a Nézőpont Intézet elemzéséből, amelyet a jogi és politikai fejlemények figyelembevételével készített a jogállamiság helyzetéről az Európai Unió intézményeiben.

Az intézet szerdán közleményében tudatta az MTI-vel, hogy nyolc megállapítást tett a jogállamiság brüsszeli helyzetéről. Értékelésük szerint a jog uralma helyett egyre inkább a jog figyelmen kívül hagyása és a joggal való visszaélés hatja át az EU működését.

Úgy fogalmaztak, hogy az Európai Parlamentben (EP) eluralkodott a büntetlenség kultúrája, miközben az EP szerződésellenesen bővítené hatáskörét a tagállamok rovására.

Az Európai Bizottság pedig már nem a szerződések semleges őre, amióta a Juncker-bizottság megteremtette a politikailag motivált eljárások és döntések kultúráját - fogalmaztak.

Miközben az uniós intézmények és vezetőik a pluralizmus elkötelezett hívének mutatkoznak, kettős mércével mérik a tagállamokat és a különböző kisebbségi csoportokat, valamint figyelmen kívül hagyják a nemzetállamok vezetőinek, intézményeinek és a nemzetállami népszavazások véleményét - írták.

A Nézőpont Intézet közölte: "a szerződéses jogkörök semmibevétele, az intézményes elfogultság, a kettős mérce, a korrupció, és a jogbiztonság hiánya" mind aláássa a jogállamisági elveket az EU intézményrendszerében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.