Közélet

A fekete autó akkor épp nem járt az Alkony utcában…

A fekete autó akkor épp nem járt az Alkony utcában…

2023. február 25., szombat
A fekete autó akkor épp nem járt az Alkony utcában…

Azon az 1947-es hideg februári estén Józsa Gellért tanár hátra-hátrasandítva igyekezett otthona felé.

A nyílt utcán nem egyszer érezte, hogy valaki jár a nyomában. Ez tán csak üldözési mánia – tűnődött, de nem lett nyugodtabb.

A gyanakvásának akkor különös oka volt. Barátaival a szokásos kártyaparti ürügyén jöttek össze, de valójában azért, hogy megtárgyalják a Pestről kapott legújabb híreket. Egyikük izgatottan újságolta: a kommunistákkal szemben kiálló megtörhetetlen politikust, a Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát az orosz karhatalom letartóztatta. Állítólag a Szovjetunióba hurcolták. Kémkedéssel, szovjetellenességgel vádolják. A példátlan eset felzaklatta a társaságot, egymás szavába vágva latolgatták, mi jöhet még… amikor a kisszobában megszólalt a telefon. Elnémultak.

A házigazda fölvette a kagylót, hallózott, de semmi válasz. Nyugtalanul néztek egymásra. Valaki asztalt bontott. Szótlanul hazaindultak. Józsa tanár megérkezett az Alkony utcai lakásába. Feleségének egy szót sem szólt. Lefeküdt. Nem tudott aludni. Hajnalban rádöbbent: egész éjjel azt figyelte, hogy az előszobában megszólal-e a csengő. Nem szólalt meg.

Józsa Gellért tanár valójában nem létező alak. A fantázia szülte, jelképéül azoknak a százezreknek, akik rettegve füleltek az éjszakai csöndben: halálfélelem fogta el a városi bérházban lakót, ha zajt hallott a gang felől, meg a tanyán élőt is, ha a portán megszólalt a kolomp, vagy a kutyák csaholni kezdtek. Megriadt mindenki, ha az utcán belügyes fekete autót látott, pláne, ha orosz rendszámút, amilyenbe a politikuslegendát is begyömöszölték. A félelem, a csengőfrász kortünet lett.

A kommunizmus magyar áldozategyenlege: a Szovjetunióba hurcolt hatszázezer fogoly, sokéves kényszermunkára, a „málenkij robotra” deportált kétszázezer civil. Bebörtönzött, a népbíróságok által jogfosztottá tett bűntelenek és ítélet nélkül internáltak tömege. Egymillió törvénytelen eljárás… Halottak, akiknek pontos száma sem ismert. Aztán a „kis” áldozatok: a kuláküldözés meg az erőszakos téeszesítés elszenvedői; a módosabb parasztok internálása, teljes vagyonelkobzás; egy adminisztrációs hiba miatt Papdi Antal cséplőgép tulajdonos 9 évi, alkalmazottja, Csízik Mihály napszámos 8 évi börtönbüntetése; papok, szerzetesek elhurcolása, apácák megbecstelenítése; illegális csoportok, földalatti antikommunista sejtek tagjainak bebörtönzése, vezetőik, Halápi József és Nyilassy Sándor halálra ítélése, kivégzése.

Kovács Béla elhurcolásának napján – a kommunizmus magyar áldozataira emlékeztető évfordulón – ma azokra gondolunk, akik nem élték túl a diktatúrát. És azokra is, akik túlélték. Lelkileg megnyomorodva…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.