116 magyar speciális kutató és mentő dolgozik a földrengés súlytotta a területeken

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Törökországban és Szíriában pusztító hétfői földrengés után a magyar kormány elsők között ajánlotta fel a katasztrófa súlytotta országoknak a segítségét. Kevesebb, mint 24 órával a földrengés után már magyar mentőalakulatok dolgoztak a helyszínen.

Szerda délután a több, nemzetközileg is elismert és felkészült egységből álló magyar csapat 116 fővel és 19 kutyával segítette a keresést.

A kormány a Hungary Helps programon keresztül támogatja a törökországi földrengés túlélői után kutató munkát.

A magyar kutatócsapatok munkájáról szerdán délelőtt Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára írt összegzést közösségi oldalán.

A HUNOR mentőcsapat, egy 16 ezer négyzetméteres kárterületen, egyszerre három helyszínen dolgozik folyamatosan. Sok mentőcsapat éjszakára leáll a kereséssel, csak ők 24 órában kutatják a túlélőket, 8 órás váltásban. Tizenkét túlélőt mentettek ki eddig. Ebben a mentőcsapatban dolgozik három szegedi katasztrófavédő, Tátrai János, Maróthi Róbert, Süli Csaba is.

A Terrorelhárítási Központ speciális mentési egysége, öt orvosból, egy ápolóból és további tíz, alpintechnikában jártas, felkészült szakemberből álló csoportja is csatlakozott a mentési munkálatokhoz.

A Pest Megyei Kutató és Mentő Szolgálat 20 fős csapőata 4 fővel dolgozik Törökországban. Kedden hat embert sikerült kimenteniük a romok alól, szerdán pedig három ember, köztük egy 1,5 éves kisfiút mentettek ki a romok közül.

A Baptista Szeretetszolgálat is több mint 24 órája dolgozik a török-szír határ közelében. Két embert, egy 22 éves nőt és egy 22 éves férfit mentettek ki egy százezres városoban a romok közül.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány Kutató Mentő Alakulata 7 fős csapatával csatlakozott a kereséshez, őket 3, nemzetközi minősítésű kereső kutya is segít az eredményes munkában.