Gazdaság

Tovább zsugorodott a használtautó-piac

Tovább zsugorodott a használtautó-piac

2023. január 4., szerda
Tovább zsugorodott a használtautó-piac

Decemberben 7510 külföldi használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 27 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 10 229 darabtól - közölte a Datahouse friss adatai alapján a JóAutók.hu szerdán az MTI-vel.

Rámutattak arra, hogy ez az érték nem csupán éves minimum, de alulmúlja a legszigorúbb járványügyi lezárások idején, 2020 áprilisában mért 7590-es legalacsonyabb szintet is. A használtautó-import mennyisége 2022-ben 126 094 volt, ami 4,6 százalékkal alacsonyabb a 2021-ben regisztrált 132 205 darabnál - írják a közleményben.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a közleményben kiemelte, novemberhez képest is 22 százalékos a visszaesés, amire csak részben adhat magyarázatot, hogy az év utolsó heteiben más években is lanyhult az autóbehozatali aktivitás. A használtautó-import volumene május óta meredeken csökkenő trend mentén mozogott, az euró árfolyamának alakulása is visszafogta a külföldi autók vásárlása iránti igényt.

A közleményben utalnak arra, hogy tavaly az év első felében kifejezetten aktív volt a használtautó-piac. A június végéig behozott megközelítően 69 ezer használt autó csaknem 10 százalékkal volt több a 2021 ugyanezen időszakában regisztrált mennyiségnél. A második félév 57 ezres forgalma viszont már majdnem 16 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi szintet.

Azzal számolnak, hogy az év első néhány hónapjában érdemi fordulat nem várható a használtautó-behozatalban, 2023 második negyedévétől várható a piac újbóli élénkülése, mert a chiphiány hatásainak gyengülésével Európa-szerte fokozatosan visszaépül az újautópiaci kínálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.