Szórakozás

Rekordszámú keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz

Rekordszámú keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz

2023. január 19., csütörtök
Rekordszámú keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz

Új divathullám indult a magyar keresztnevekben: egyre több felnőtt szeretne nevet változtatni, illetve a kettős női nevek is egyre gyakoribbak.

A 24.hu azt írja, 625 keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz, ami rekordnak számít. Dr. Raátz Judittudományos főmunkatárs szerint a tavalyi év egyértelmű divatja a kettős keresztnevek kérelmezése volt. Az is megfigyelhető, hogy a lányok különlegesebb nevet kapnak a fiúknál.

A kettős női nevek alatt a szakértő szerint a német nyelvterületen elterjedt szokást kell érteni, amikor két női nevet egybe írnak. Ilyenek hazánkban - és a népszerűségi lista élén - az Annamária, Izabella és a Marianna, az újkeletűek közül pedig az Annabella, Annabori, Annadóra, Annadorka, Annakarina, Annakata, Annaléna, Annalilla, Annaliza, Annalujza, Annamíra, Annaréka, Annaregina, Emmaléna, Emmaróza, Hannabella, Hannadóra, és a Hannaliza.

Tavaly ezt a sort az Annalina, a Hannaléna és a Pannaróza bővítették. Ugyanakkor további próbálkozás volt a a Miramilla, Marimária, Zarahanna, vagy férfinevek esetében a Vidmór és a Mikafélix nevek bejegyeztetésére.

Gyakorivá vált az is, hogy valaki felnőttként szeretne nevet változtatni, valamint divatos lett a szülők körében az is, hogy mitológiai alakokról, illetve mangákról nevezzék el csemetéiket. Ilyenek a Heimdall, a Belona, a Deter, a Napapa és a Reira.

A legkirívóbb esetek a teljesség igénye nélkül a Kolbász, a Felhő, a Zé, a Zéka, a Tasi, a Hubadúr és a Zsoli voltak a fiúk esetében, a lányoknál pedig a Mese, a Csoda, a Csodálka, a Bogár, a Poca és a Tisza.

Megfigyelhető tendencia az is, hogy a török nevek egyre népszerűbbek, valamint hogy a lányok jóval különlegesebb neveket kapnak a szülőktől. Ezzel szemben a fiúk esetében továbbra is a hagyományosabb nevek a jellemzők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.