Politika

Orbán Viktor: beléptünk a veszélyek korába

Orbán Viktor: beléptünk a veszélyek korába

2023. január 13., péntek
Orbán Viktor: beléptünk a veszélyek korába

A kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

"A rendőri munka veszélyes"

Együttérzésünket fejezzük ki a meggyilkolt rendőr hozzátartozói felé - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A miniszterelnök hozzátette, a tegnapi esetből is látszik, hogy a rendőri munka veszélyes munka, de mivel igen ritka a tegnap esti, rendőrgyilkossággal végződő, újbudai eset, a rendfenntartók jól végzik a munkájukat.

https://szegedma.hu/2023/01/tragedia-intezkedes-kozben-megkeseltek-harom-rendort-budapesten-egyikuk-meghalt

Beléptünk a veszélyek korába

Nem zárható ki, hogy 2022-re úgy emlékezünk majd vissza, mint arra az évre, amikor beléptünk a veszélyek korába, Magyarország azonban az összes veszélyre aktívan reagált - mondta Orbán Viktor.

 A kormányfő emlékeztetett: a pandémia után háború jött, amit egy energiaválság követett. A rossz brüsszeli szankciók pedig jelentős inflációt okoztak, eközben ismét nő a migrációs nyomás a határainkon. Magyarország azonban az összes veszélyre aktívan reagált. Nem megdermedtünk, nem megúszni akartuk, hanem védelmi állásokat építettünk ki - hangsúlyozta a kormányfő, aki kijelentette azt is: a szankciós intézkedéseket meg kellene szüntetni.

Magyarországnak soha nem voltak akkora pénzügyi tartalékai, mint amit az elmúlt három hónapban a kormány összehozott - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor az EU-val kapcsolatban kiemelte: történelmi csúcson vannak az ország pénzügyi tartalékai, ezért "nemhogy nem lehet Magyarországot sarokba szorítani, hanem boldogulunk mi nélkülük is". "Persze velük könnyebben boldogulunk, egyszerűbb lenne, gyorsabban is haladnánk", de azt gondolni Brüsszelben, hogy nélkülük nem kel föl a Nap, teljes félreértés - fogalmazott. Hozzátette: ők ezzel szembesülnek most. Úgy értékelte, hogy ez a "brüsszeli frusztráció" csapódik le az Erasmus-ügyben is.

Védelmi állásokat építünk ki

A veszélyhez lehet úgy viszonyulni, hogy védekezünk ezek ellen. Sokan megdermednek a válságban, de ehelyett aktívan kell reagálni - mondta Orbán Viktor.

2022-ben Magyarország az összes veszélyre aktívan reagált, mert nem hagyjuk magunkat.

Védelmi állásokat építünk ki - tette hozzá. Magyarország 2022-ben 17 milliárd eurót fizetett az energiáért, míg 2021-ben csak 7 milliárd eurót. Minderre úgy reagáltunk, hogy rezsivédelmi alap jött létre - mondta. A kormánytól azt várom, hogy 2023-ban is így reagáljon a bajokra - tette hozzá.

Magyarország nem áthárította az emberekre a teljes rezsiköltséget, így havi szinten 181 ezer forintot kapnak a családok. Ha ezt nem tettük volna, akkor a szegényebb családok mind tönkrementek volna

- mondta Orbán.

Folytatódik a szerencsétlenkedés

A szankciós helyzetről azt mondta a kormányfő, hogy valakinek azt kellene mondania, hogy "ezt elszúrtuk". Ha megszűnnének a szankciók, akkor az infláció megfeleződne - tette hozzá. Ehhez politikai döntést kellene hoznia valakinek - mondta Orbán Viktor.

Brüsszelben a nagy államok véleményét nem tudom megfordítani, így csak fékezni tudom a kártételt.

A következő időszakban ez a szerencsétlenkedés folytatódik majd a szankciók ügyében. A németek kapcsán nagy kultúrsokk ért minket, mert azt gondoltuk, hogy az ő válságkezelő képességük lényegesen jobb, mint másoké - jegyezte meg a kormányfő.

A háború vesztese Európa

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a rezsivédelmi alapba azok pénze került, akik extraprofitot értek el az elmúlt időszakban. Nyugaton ezeket az összegeket nem tudják begyűjteni, így az európai emberek a kárvallottjai lesznek a háborúnak. Gazdaságilag a legnagyobb vesztese Európa, míg a nyertese az Egyesült Államok - tette hozzá.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Brüsszel célja a magyar kormány megbuktatása volt

Orbán Viktor az Erasmus-ügyről azt mondta, a magyar diákok semmilyen kárt nem fognak elszenvedni. Magyar érdek, hogy a fiatalok külföldön szerezzenek tapasztalatot - tette hozzá. 

Micsoda emberek ezek, akik más gyerekén állnak bosszút? - tette fel a kérdést a kormányfő. Általános gyakorlat, hogy Nyugaton politikusok ülnek az egyetemi kuratóriumokban - mondta. Brüsszel célja a kormányváltás volt Magyarországon, szeretnék, ha beengednénk a migránsokat - fejtette ki a kormányfő. A magyar kormányt erre nem sikerült rászorítani, és azt sem érte el Brüsszel, hogy ne a szülők végezzék el a szexuális felvilágosítást - tette hozzá. Minél több jogkört el akarnak vinni Brüsszelbe, és ehhez szintén nem járul hozzá a magyar kormány.

Éppen a fentebb bemutatott okok miatt akartak kormányváltást Brüsszelben, és finanszírozták a dollárbaloldalt. Most megpróbál minket Brüsszel rászorítani arra, amit ők akarnak.

A legutóbbi félévben pénzügyileg sarokba akarták szorítani Magyarországot, de a valóságban soha nem voltak ekkora tartalékai az országnak - tette hozzá.

Beruházási csúcs
Orbán Viktor szerint Magyarországon a 2010 óta lévő gazdasági stratégia arra épül, hogy aki dolgozni akar, az dolgozhasson. Egymillióval többen dolgoznak most, mint 2010-ben, és ez bizonyítja, hogy teljesültek a kormány tervei. Soha nem érkezett még annyi beruházás Magyarországra 2022-ben, mint korábban - tette hozzá. Folyamatosan együttműködünk a gazdasági szereplőkkel, így gyorsan tudunk reagálni, a legfontosabb a munkahelyek megvédése.

Az év végére lehet egy számjegyű az infláció

Orbán Viktor szerint a gazdasági élet szereplői döntik el a béremelés mértékét.

Biztosan mondom, hogy 2022-ben és 2023-ban együttesen reálértékben nőni fognak a bérek Magyarországon. Aktív válságkezelők vagyunk, és ambíciózusak, és 2023-ra is azt a célt tűztük ki, hogy a válságkezelés mellett a nagy nemzeti célokat sem adjuk fel.

A családtámogatási rendszert és a munkahelyvédelmi eszközöket is bővítjük. Az inflációt egy számjegyűre le kell szorítani az év végére. Nem kerülhetünk azon országok közé, akik recesszióba kerülnek, 2023-ban is növekedni kell" - mondta.

2022-ben a költségvetési hiány és az államadósság is csökkent 2021-hez képest - zárta szavait a kormányfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.