Lelassult a drágulás az ingatlanpiacon

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője egy interjúban elmondta, forgalomcsökkenés és a drágulás lassulása is beállt az ingatlanpiacon.

Kifejtette, 2015-höz képest 256 százalékra nőtt a lakásárindex 2022 harmadik negyedévére. Az új lakásokért ennél is többet kellett fizetni. Az előző negyedévhez mért növekedés azonban már csak 1 százalék.

Arról is beszélt az InfoRádiónak, hogy már az előző év harmadik negyedévében megmutatkoztak a lassulás jelei, az áremelkedés azonban továbbra is rekordokat dönt. Ezt azzal magyarázta, hogy 2021 egy „száguldó év” volt a lakáspiacon, és 2022 is így kezdődött, majd kedvezőtlen hatások érvényesültek, hiszen Ukrajnában kitört a háború, eszkalálódott az inflációs helyzet. A kamatok és a lakásárak is egyre magasabbak lettek emiatt.

A nagy féket azonban a rezsiárak emelkedése állította be – tette hozzá.

Az előző esztendő harmadik negyedévében a korábbi három hónaphoz képest mintegy 20 százalékkal csökkent a forgalom. Korábban ugyanez az arány 4 százalék volt.

Valkó elmondta, ciklusfordulóhoz érkezett a lakáspiac, ami nem egy váratlan fordulat: a fővárosi kerületekben decemberhez képest mostanra 0,9 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken 1,9 százalékkal csökkentek az átlagos négyzetméterárak.

(via Index)

Előző sztori

A magyar kapitány szerint Mikler Roland védese volt a meccs pillanata

Következő sztori

Hidvéghi Balázs: Brüsszel korrupt és politikailag manipulált