Politika

Lázár János nem az önkormányzatokkal számolna le, hanem az állami projektek drágulásával

Lázár János nem az önkormányzatokkal számolna le, hanem az állami projektek drágulásával

2023. január 21., szombat
Lázár János nem az önkormányzatokkal számolna le, hanem az állami projektek drágulásával

Az építési miniszter "nem az önkormányzatokkal számolna le", hanem az állami projektek drágulásával - állapította meg cikkében a Világgazdaság, amely a nyilvánosan elérhető joganyagok alapján azt írta, hogy az új beruházási kerettörvénynek nincs olyan eleme, amelynek alapján a jogszabály célja az önkormányzatok autonómiájának csorbítása lenne.

A vg.hu-n olvasható cikkben kiemelték: a törvényjavaslat miniszteri indokolásából kiderül, hogy az új jogszabály célja átfogó és egységes módon biztosítani mind a közpénzek hatékony felhasználását, mind pedig a szakmai szempontok érvényesülését az állami építési beruházások kapcsán.

A hatékonyság növelése érdekében a kerettörvény valóban egységesíti az állami építési beruházások rendszerét, de az emögött meghúzódó megfontolás nem "a helyi önkormányzatok autonómiájának csorbítása" - tették hozzá.

Mindössze arról van szó, hogy az egységes szabályozás és intézményrendszer elengedhetetlen ahhoz, hogy a közpénzből finanszírozott beruházások egységes koncepció szerint, egymással összehangoltan, magas szakmai színvonalon és kiszámítható költségszinten valósulhassanak meg - írták.

Felhívták a figyelmet a központosított intézményrendszer előnyeire.

Eszerint az megszünteti a korábbi, szétdarabolt szervezeten belüli átfedéseket, valamint biztosítja, hogy a beruházásokkal kapcsolatos bizonyos feladatok ellátására az illetékes állami intézményrendszerben kerülhessen sor

Ehhez eddig külső erőforrásokat vontak be, amelyek kiváltásával csökkenthető a beruházások költségszintje - állapították meg.

A központosítás és a helyi önkormányzatok viszonyával kapcsolatban azt írták, hogy az önkormányzatok valamennyi őket érintő beruházásban aktív ellenőrző és befolyásoló szerepet kapnak.

Az intézményi központosítás növeli az állami beruházások szakmai és pénzügyi kiszámíthatóságát - hangsúlyozták.

A Világgazdaság kitért arra is, hogy a beruházások előkészítési és tervezési szakaszaira vonatkozó szigorúbb követelmények előírása azért indokolt, mert az állami beruházások körében jelentkező utólagos költségnövekmény oka a beruházások alultervezettsége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.