Kevesebb turista érkezett vármegyénkbe

Csongrád-Csanád messze nem a legnépszerűbb úti cél, hiszen a fővárost és a vármegyéket összesítő húszas lista 12-ik helyén szerepel a KSH adatai szerint. Ha a koronavírus-járvány előtti adatokkal vetjük össze az adatsort, látszik, hogy egyre kevesebb vendégéjszakát töltenek a turisták a megyében-írja Délmagyar.

Az ország kereskedelmi szálláshelyein – beleértve a szállodákat, panziókat, kempingeket, üdülőháztelepeket és közösségi szálláshelyeket egyaránt – 2022. I–III. negyedévben 20 millió 733 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. A vendégéjszakában mért forgalom 58 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét, amelynek értéke alacsony volt a koronavírus-járvány miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványában összegezte a tavalyi esztendő első háromnegyed évének adatait, amelyből kiderül, hogy

Csongrád-Csanád nem túl népszerű úti cél, hiszen a fővárost és a vármegyéket összesítő húszas lista 12-ik helyén szerepel. Utánunk következik a sorban Békés, míg Bács-Kiskun a 15-ik helyen szerepel.

Érdekes adat, hogy a vendégéjszakák többségét, konkrétan hattizedét a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, ezek száma Győr-Moson-Sopron kivételével mindegyik vármegyében csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma azonban Tolna vármegye kivételével mindenhol emelkedett.

Akárcsak országosan, úgy Csongrád-Csanádba is német turistából érkezett a legtöbb, őket a Romániából érkezők követték, ugyanúgy, mint egy évvel korábban, de sokan érkeztek Csehországból is.

A KSH adatai szerint Csongrád-Csanád vármegye kereskedelmi szálláshelyein tavaly az I–III. negyedévben 545 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. A vendégéjszakában mért vendégforgalom 49 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét, ám ez esetben nem beszélhetünk nagy fellendülésről, hiszen a koronavírus-járvány okozta bezárások miatt az előző éves adatok alacsonyak. Ám előtte is csökkenő tendencia figyelhető meg, hiszen 2018. azonos időszakában 281 ezer vendég összesen 567 ezer vendégéjszakára érkezett, míg 2019-ben 292 ezer vendég 564 vendégéjszakát töltött el vármegyénkben.

A turizmus legélénkebb időszakában, július–szeptemberben a szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma 238 ezer volt a tavaly, ez 3,1 százalékkal kevesebb, mint 2021. azonos időszakában. Az ideérkezők több mint hattizede belföldi vendég volt, számuk 18 százalékos csökkenést mutat, a külföldi vendégéjszakák száma ezzel szemben 42 százalékkal emelkedett.

Előző sztori

Szemetet és uszadékot hozhat Szegedre az áradó Tisza

Következő sztori

Pontosították, hogy melyik 30 alatti anyáknak jár az szja-kedvezmény