Közélet

Kevesebb turista érkezett vármegyénkbe

Kevesebb turista érkezett vármegyénkbe

2023. január 25., szerda
Kevesebb turista érkezett vármegyénkbe

Csongrád-Csanád messze nem a legnépszerűbb úti cél, hiszen a fővárost és a vármegyéket összesítő húszas lista 12-ik helyén szerepel a KSH adatai szerint. Ha a koronavírus-járvány előtti adatokkal vetjük össze az adatsort, látszik, hogy egyre kevesebb vendégéjszakát töltenek a turisták a megyében-írja Délmagyar.

Az ország kereskedelmi szálláshelyein – beleértve a szállodákat, panziókat, kempingeket, üdülőháztelepeket és közösségi szálláshelyeket egyaránt – 2022. I–III. negyedévben 20 millió 733 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. A vendégéjszakában mért forgalom 58 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét, amelynek értéke alacsony volt a koronavírus-járvány miatt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a megyék című kiadványában összegezte a tavalyi esztendő első háromnegyed évének adatait, amelyből kiderül, hogy

Csongrád-Csanád nem túl népszerű úti cél, hiszen a fővárost és a vármegyéket összesítő húszas lista 12-ik helyén szerepel. Utánunk következik a sorban Békés, míg Bács-Kiskun a 15-ik helyen szerepel.

Érdekes adat, hogy a vendégéjszakák többségét, konkrétan hattizedét a belföldi vendégek töltötték a szálláshelyeken, ezek száma Győr-Moson-Sopron kivételével mindegyik vármegyében csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma azonban Tolna vármegye kivételével mindenhol emelkedett.

Akárcsak országosan, úgy Csongrád-Csanádba is német turistából érkezett a legtöbb, őket a Romániából érkezők követték, ugyanúgy, mint egy évvel korábban, de sokan érkeztek Csehországból is.

A KSH adatai szerint Csongrád-Csanád vármegye kereskedelmi szálláshelyein tavaly az I–III. negyedévben 545 ezer vendégéjszakát töltöttek a vendégek. A vendégéjszakában mért vendégforgalom 49 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét, ám ez esetben nem beszélhetünk nagy fellendülésről, hiszen a koronavírus-járvány okozta bezárások miatt az előző éves adatok alacsonyak. Ám előtte is csökkenő tendencia figyelhető meg, hiszen 2018. azonos időszakában 281 ezer vendég összesen 567 ezer vendégéjszakára érkezett, míg 2019-ben 292 ezer vendég 564 vendégéjszakát töltött el vármegyénkben.

A turizmus legélénkebb időszakában, július–szeptemberben a szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma 238 ezer volt a tavaly, ez 3,1 százalékkal kevesebb, mint 2021. azonos időszakában. Az ideérkezők több mint hattizede belföldi vendég volt, számuk 18 százalékos csökkenést mutat, a külföldi vendégéjszakák száma ezzel szemben 42 százalékkal emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.