Kiemelkedő szegedi teljesítmények a magyar válogatottban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legtöbb játékost egy klubból az OTP Bank-Pick Szeged adta a válogatottnak. Öt szegedi lehetett ott a vasárnap, a dánok győzelmével és a magyarok nyolcadik helyével záruló tornán. A Pick játékosok minden meccsen keretben voltak, Bánhidi Bence a harmadik legtöbb játékperccel zárt, Bodó Richárd pedig a legeredményesebb magyar gólszerző volt. Jöjjön egy részletesebb értékelés az öt szegedi világbajnokságáról, és a minisorozatok videói, amit a világbajnokságon forgattunk velük.

Mikler Roland

Nem ez volt Mikler Roland legjobb világbajnoksága, ugyanakkor a válogatott csapatkapitánya ismét megmutatta, hogy egy jó kapusnak nem a százalékos mutatók határozzák meg a teljesítményét. Az őszi szezonban térdműtéten átesett Mikler tartást adott a csapatnak a kapuban és ez még akkor is igaz volt, ha voltak olyan periódusok, amikor kevest találkozott a labdával. Nem volt könnyű dolga, mert a magyar védelem olykor fájóan lyukas volt. Az Izland elleni meccsen mutatott utolsó 20 percével ismét megmutatta világklasszisát, kérdés nem fér hozzá, hogy azon a meccsen nélküle nem nyer a csapat, és most nem beszélhetnénk olimpiai esélyekről.

Bánhidi Bence

Nehéz másfél éven van túl a szegedi beálló, rengeteg sérülés hátráltatta a játékban, ez azonban nem látszott a játékán, és ami ennél fontosabb: sérülés nélkül hozott le egy világeseményt. Annak ellenére tudta igazolni klasszisát, hogy az ellenfelek töviről-hegyire felkészültek belőle és olykor még Bodó Richárd elöl is sikerült eltüntetni. Csak nehezen volt megjátszható, viszont elért hozzá a labda, rendre gólt szerzett. Nem csillogott, nem villogott, de a védekezése még a komolyabb vereséget hozó mérkőzéseken elengedhetetlen volt, 30 lövéséből 24 alkalommal talált a kapuba.

Bodó Richárd

Ősszel ő volt az első szegedi játékos, aki elkezdett kimászni a gödörből, és húzta magával a csapatot. Az ismert változások a klubban egyértelműen felszabadultabbá, bátrabbá tették játékát és ezt sikerült átmenteni a válogatottba is. A legeredményesebb magyar góllövő lett 44 találattal, igaz ehhez 74 kísérlet kellett, ami ugyan ront a mérlegen, de az érdemeken nem. Nagyon fontos gólokat lőtt, elég ha csak az egyiptomi meccsre gondolunk, ahol az ő góljával sikerült döntetlenre menteni a meccset, egyértelműen válogatottunk egyik legjobbja volt.

Rosta Miklós

A hírek szerint jövőre a Dinamo Bukaresthez szerződő beálló eddigi pályafutása legjobb periódusán van túl, és ez még akkor is igaz, ha az utolsó meccseken visszafogottabb volt a teljesítménye. A középdöntő végén még ő volt a legeredményesebb magyar játkos a válogatottban, válogatott góljainak több, mint egyharmadát ezen a világbajnokságon szerezte, 31 gól szerepel a neve mellett a vb-n, előtte 33 meccsen 56 találatot jegyzett. A hétmétereseket is rábízták, de sajnos ez lett a veszte is. A norvégok ellen, az első percben a hetes érte a kapus fejét, a játékvezetők pedig azonnal kiállították. A büntetővonalról 12 alkalommal vette célba a kaput és 7 gólt szerzett. A magyar válogatott jelenleg elképzelhetetlen a játéka nélkül, nem csak tehermentesíti, de már megfelelő szinten tudja pótolni poszttársát Bánhidi Bencét.

Szita Zoltán

Az elmúlt világversenyeken rendre a legjobbak között volt a magyar válogatottban a Wisla Plocktól nyáron Szegedre igazoló balátlövő. Az, hogy most megközelíteni sem tudta korábbi formáját egyértelműen annak köszönhető, hogy a Pick Szegedben a kispad legszélére ültette Juan Carlos Pastor, komoly meccsen csak szélsőként, vagy védekezésben használta. Az érezhetően játékhiánnyal érkező átlövőnek egy, a korábbi önmagára emlékeztető meccse volt, az Izland elleni találkozón viszont bebizonyította, hogy méltatlanul mellőzik klubjában. A szakemberek szerint még akkor sem szabadna a tavaszt Szegeden töltenie, ha jövőre távozik a vezetőedző. Játéka és góljai nem csak most hiányoztak, az olimpiai kvalifikáción kvótát érhetnek, ehhez viszont játéklehetőség és bizalom kell és akkor nem 36 lövése lesz 12 góllal egy világbajnokságon.