Sport

Idegenben nyert a világbajnokságra készülő magyar válogatott

Idegenben nyert a világbajnokságra készülő magyar válogatott

2023. január 5., csütörtök
Idegenben nyert a világbajnokságra készülő magyar válogatott

A magyar válogatottban öt OTP Bank-Pick Szeged játékos (Bánhidi Bence, Bodó Richárd, Mikler Roland, Rosta Miklós, Szita Zoltán), a szlovénoknál két szegedi (Dean Bombac, Borut Mackovsek) várta a mérkőzést. A magyar válogatott keretéből hiányzott Juhász Ádám, aki szemsérülés miatt nem csak az első felkészülési meccset, de a január 12-én kezdődő világbajnokságot is kihagyja.

Komoly rohanással kezdődött a meccs, azonban mindkét oldalon akadt bőséggel pontatlanság, ami elsősorban az összeszokottság hiánya miatt volt. Válogatottunk ugyan az alapcsapatával kezdett de Chema Rodriguez vezetőedző már a meccs első harmadában is sokat cserélt, igyekezve lehetőséget adni mindenkinek a bizonyításra. A szlovénok egy fokkal magabiztosabban játszottak, így a félidő felére két góllal megléptek, amit gyorsan meg is toldottak további kettővel. Ahogy azt fentebb írtuk, Juhász Ádám sérülés miatt hiányzott, de nem volt a csapatban a betegségből lábadozó Hanusz Egon sem, így Lékai Máté maradt az egyetlen irányító a keretben. Készülve egy esetleges hasonló forgatókönyvre, a magyar kapitány Bodó Richárd kezébe adta a karmesteri pálcát. A szegediek átlövője nem mozgatta rosszul a csapatot. A félidőre azonban így is megmaradt a szlovénok négygólos előnye. (17-13)

Bodó Richárd az év elejére is átmentette tavaly év végi jó formáját. (Fotók: Csudai Sándor/Origo)

Gyorsan visszajött kettőre a második félidőt egyértelműen sokkal jobb ritmusban kezdő magyar válogatott. A kapuban a Mikler Rolandot váltó Székely Márton is jól szállt be a meccsbe. Hiába mindez, ha továbbra is dadogott a játék elsősorban támadásban, így bár az esély ott lett volna az egyenlítésre, a szlovének visszaállították a közte négyet. A 45. percben Rosta Miklós szabálytalankodott, a játékvezetők hetest ítéltek, majd valami affér történhetett a közte és egy szlovén játékos között, mert másodpercek alatt hatalmas lökdösődés alakult ki az oldalvonal mellett. A két „komplett kispad” egymásnak feszülése után csak lassan lett rend, a játékvezetők pedig "értékelték" a küzdelmet. Rosta Miklós piros lappal, Borut Mackovsek kétperces kiállítással, a magyar és a szlovén kispad egy-egy sárga lappal zárta az 5 perces közjátékot.

Állt a bál a pályán a 45. percben

A hajrára fordult a kocka. Az addig biztosabban játszó szlovénok hibáztak többet, így az 55. percre Bodó Richárd egymás után szerzett két góljával feljött egyre a magyar csapat. Egy perccel később Székely Márton hetest fogott, majd a túloldalon egy kétperces kiállítást és hetest adott a játékvezető, amit Lékai Máté értékesített, ezzel hosszú idő után újra egyenlő volt az állás. Az utolsó percre is döntetlennel fordultak a csapatok, fél perccel a vége előtt Székely Márton védte az emberelőnyben próbálkozó szlovénok kísérletét, így a a győzelemért támadhatott a magyar válogatott, amit végül a magyar csapat legjobbjának, Bodó Richárdnak a góljával meg is szerzett. (28-27)

A második félidőt 15-10-re nyerte a magyar válogatott, ami igen bíztató egy héttel a világbajnokság előtt.

Az öt próbálkozásból öt gólt szerző OTP Bank-Pick Szeged játékos, Bodó Richárd így értékelte a találkozót.

SZLOVÉNIA-MAGYARORSZÁG 27-28 (17–13)
Ljutomer, 700 néző. V: Sok, Lah (szlovénok)

SZLOVÉNIA: Lesjak – Janz 1, Dolenec 3, B. Blagotinsek 1, Mackovsek 2, Kodrin 2, Bombac 2 Csere: Ferlin (kapus), Zabic 1, Vlah 7 (1), Makuc 1, Mazej 1, Cehte 3, Krecic 1, Novak 1, Horzen 1, Horvat Szövetségi kapitány: Uros Zorman

MAGYARORSZÁG: Mikler R. – P. Rodríguez 3, Ancsin G. 1, Lékai 5 (2), Bánhidi 3, Szita 2, Bóka 2 (1) Csere: Székely M. (kapus), Szöllősi Sz. 1, Sipos A., Ligetvári 2, Bodó 5, Bujdosó 1, Rosta M. 1, Leimeter 1, Ilic Z. 1, Kovacsics Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

Kiállítások: 12, ill. 14 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 5/3

Az eredmény alakulása. 4. p.: 1–2. 10. p.: 5–5. 15. p.: 9–7. 18. p.: 11–8. 26. p.: 15–11. 38. p.: 17–16. 43. p.: 22–17. 48. p.: 24–21. 54. p.: 25–24. 57. p.: 26–26.

A magyar és a szlovén válogatott szombatin ismét találkozik majd egymással, akkor Nagykanizsán játszanak egymás ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.