Hiába kérték, hogy ne, mégis a forradalom zászlójával kampányol a Jobbik elnöke

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az 1956-os forradalomban szimbolikussá vált lyukas zászlóval kampányol újabban Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, aki szerint 2023-ban Európát újra az egykori szovjet birodalmi mentalitás és az ázsiai barbárság fenyegeti. A párt EP-képviselője közösségi oldalán azt írta, 

„Ukrajnában most ugyanazért harcolnak az emberek, amiért 1956-ban nálunk is: a szabadságért, az európai életmódért, a biztonságért, a jólétért, a kiszámíthatóságért”. 

Gyöngyösi szerint „ahogy 1956-ban is voltak, akik nemzetünkkel szembefordulva Moszkva mellé álltak, úgy ma is vannak ilyenek: az Orbán-rezsim és a Fidesz. Ők az oroszok kiszolgálói, a kádári megtorlások szellemi örökösei, volt MSZMP-tagok.” 1956-ban a magyar emberek Európát választották. Nemzeti, konzervatív pártként pedig a Jobbik szilárdan kiáll az európai értékek, az európai szabadság és biztonság mellett. 

Ezért a lyukas zászló a mi jelképünk, és mindazok jelképe, akik az elnyomás helyett a szabadságot, a rabság helyett a jólétet, az önkényurak helyett a kiszámíthatóságot választják. Ezért tűzöm én is ki 1956 jelképét, a lyukas zászlót – fogalmazott a Jobbik elnöke. 

KÉRTÉK, HOGY NE HASZNÁLJA

A kommunista diktatúra elleni forradalomban elsőként használt lyukas zászló elővétele és használata a Jobbik elnökének részéről meglepő, tekintettel arra, hogy Pongrátz András egykori 1956-os forradalmár, a Corvin közben harcoló Pongrátz fivérek egyike 2019-ben, miután Jakab Péter, a Jobbik korábbi elnöke Gyurcsánnyal együtt esküdött a Parlament lépcsőjén, és „azokkal fogott össze, akik ellen ’56-ban fegyvert fogtak, és akik ellen megalakult a Jobbik”, családja nevében felszólította a Jobbikot, ne használják többé a lyukas zászlót.

Előző sztori

Januártól emelkedett a gyermekgondozási díj maximális összege is

Következő sztori

Egy ideig várni kell a Szeged-Békéscsaba gyorsforgalmi útra