Felmérik a téli fülesbaglyokat a vármegyében

Péntektől január végéig tart a fülesbagoly-telelőhelyek felmérése. A nagyszabású feladathoz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság segítségét kéri.

Az MME évenként megismételt erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít. A felmérés e hét péntektől jövő hét hétfőig tart. Az Egyesület azt kéri a résztvevőktől, hogy a baglyok számlálása közben őrizzék meg azok nyugalmát. Az MME a kijelölt időponton túl is várja az adatokat a telelő baglyokról.

Az adatok rögzítésére és beküldésére két adatlapforma is elérhető, ezek a szükséges tájékoztatást is tartalmazzák:

  • internetes Google form jelentőlap, ami a terepen, okostelefonon is könnyedén kitölthető és továbbítható,
  • papíralapú jelentőlap,
  • a Madáratlasz Programban résztvevők pedig a megszokott MAP felületet használhatják.

Az Egyesület közleményében azt írja, a telelő erdei fülesbaglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat szolgáltathat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmileg is hasznos önkéntes munkát végezve közösen tegyünk hazánk gazdag madárvilágának védelme érdekében.

Azok, akik részt akarnak venni a bagolyszámlálásban, ide kattintva érhetők el a részletek.

Előző sztori

Pontkalkulátor segíti a felvételizőket a Szegedi Tudományegyetemen

Következő sztori

Szegedi főszereplőkkel menetel a magyar válogatott