Hírzóna

Elhunyt Telegdy Gyula orvosprofesszor, Szeged díszpolgára

Elhunyt Telegdy Gyula orvosprofesszor, Szeged díszpolgára

2023. január 4., szerda
Elhunyt Telegdy Gyula orvosprofesszor, Szeged díszpolgára

87 éves korában elhunyt Telegdy Gyula Széchenyi-díjas orvosprofesszor, Szeged díszpolgára. A szegedi önkormányzat saját halottjának tekinti.

Telegdy Gyula 1935-ben született Nagyszebenen. Orvosi diplomáját summa cum laude minősítéssel szerezte meg 1959-ben. Ezután a Pécsi Orvostudományi Egyetem Élettani Intézetében docensként dolgozott 1970-ig.

1975-ben hívták át a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Kórélettani Intézetébe, ahol igazgatói megbízást és tanszékvezető egyetemi tanári kinevezést kapott. 1985-től 1990-ig az Általános Orvostudományi Kar dékánja volt. Ezidő alatt vezették be az egyetemen az angol nyelvű oktatást. 1997 és 2000 között az egyetem általános és oktatási rektorhelyettese volt. Szintén 2000-ig tanszék- és intézményvezető tisztségét is megtartotta.

Számtalan díjjal ismerték el munkáját, mint a Széchenyi-, Batthyány-Strattmann László- és Szent-Györgyi Albert-díjak, de a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével is kitüntették.

2006-ban - egy évvel egyetemi emirálása után - Szeged díszpolgárává választották.

Kutatási területe a neuroendokrinológia, ezen belül reprodukciós endokrinológia, a neurohormonok, neuropeptidek idegrendszeri és endokrin hatásainak vizsgálata volt. Több mint ötszáz idegen nyelvű, harmincöt magyar nyelvű tudományos közlemény fűződik a nevéhez, két monográfiája is megjelent. 1960 és 70 között az Egyesült Államokban is kutatott ösztöndíjasként.

1990-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1995-ben rendes tagjává. 1991 és 1999, valamint 2002 és 2008 között a Szegedi Akadémiai Bizottság, 1991 és 1996 között az MTA Endokrinológiai és Anyagcserekutatási Bizottsága elnöke volt.

A szegedi önkormányzat saját halottjának tekinti Telegdy Gyulát, temetéséről családjával egyeztetve intézkedik.

Fotó: Karnok Csaba/Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.