Egyre többen használják a röszkei határátkelőhelyet

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tovább javulhat a szerb-magyar határátkelőhelyek áteresztőképessége a két ország vám- és határrendészeti felsővezetői szerint – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az MTI által szemlézett közlemény szerint Röszkén 2022-ben 23 százalékkal több tehergépjármű lépett be, mint 2019-ben, azaz a korábbi, napi 374 helyett tavaly már 459 jármű beléptetése történt meg a határon naponta – közölte a NAV. Hozzátették: Tompán 55 százalékos volt az emelkedés, a 2019-es napi 222 járműnél 122-vel több lépett be az unióba.

Szerb és magyar vám- és határrendészeti felsővezetők egyeztettek Röszkén a múlt héten, a találkozó előzménye egy 2020-as vámigazgatási megállapodás, amelynek legfontosabb célja a Röszkén és Tompán átlépő tehergépjárművek számának emelése volt – tájékoztatott az adó- és vámhivatal.

A találkozón a közlemény szerint elhangzott az is, hogy mindkét ország hatóságai elkötelezettek a határátkelőhelyek áteresztőképességének további javítása mellett, “ami csak közös munkával, a két ország együttműködésével képzelhető el”.

A folyamatban levő határátkelőhely-fejlesztéseknek köszönhetően további javulás várható, a felek addig is vizsgálják, milyen újabb lehetőségek vannak arra, hogy még több teherautó léphessen át – írta a NAV.

Kitértek arra: a magyar fél szorgalmazta, hogy a korábbi, kétoldalú vámegyüttműködési megállapodást a határrendészeti szervekkel négyoldalúvá szélesítsék, amivel minden résztvevő egyetértett. Döntöttek arról is, hogy egy közös szakértői munkacsoport további megoldási javaslatokat dolgoz ki az áteresztőképesség javítására 2023 áprilisában, Budapesten.

Előző sztori

Elfogtak egy szegedi betörőt

Következő sztori

Hull a pelyhes: fehér köntösbe bújt a Kékestető – fotók!